Venezuela vil hasteindkalde OPEC

De olieproducerende nationer står til at blive indkaldt til hastemøde om olieprisen indkaldt af hårdt pressede Venezuela.

Der kan og skal gøres en større indsats fra verdens olienationer for at mindske produktionen og dermed presse prisen på olie op. Sådan lyder det fra Venezuela, der nu søger at hasteindkalde OPEC til et krisemøde om den nuværende, lave oliepris.

Venezuela har i følge Wall Street Journal allerede sikret sig opbakning fra Rusland til mødet, hvor man vil forsøge at sikre sig flertal for at mindske den globale produktion af olie - hvilket så igen skal lede til højere priser.

Dagsordenen er ikke ny, og Venezuela kæmpede hårdt for en nedsættelse af produktionen i foråret - dog uden held. Dengang var Saudi Arabien imod, og meget tyder på at det også denne gang bliver svært for Venezuela at få saudierne med. Saudi Arabiens oliereserver er fortsat en overskudsforretning også ved den nuværende, lave oliepris, hvor oliereserverne i Venezuela er langt dyrere at hente op på grund af deres beliggenhed.

Dybt afhængig af olie

Venezuela sidder på en af verdens største oliereserve,  og er på godt og ondt bundet op på olien. Omkring 297 mia. tønder olie udgør Venezuelas reserver, og olie stod for 95 procent af landets eksportindtægter sidste år.

Men olien i Venezuela er svær tilgængelig, og landet har under skiftende socialistiske regeringsledere gjort livet surt for multinationale selskaber, hvilket har vanskeliggjort udbygningen af en effektiv infrastruktur i landet.

Resultatet er, at Venezuela i dag er et af de lande, hvor "break-even"-prisen for olieudvinding er højest.

Flere eksperter vurderer, at en oliepris på mindst 121 dollar per tønde er nødvendig, for at Venezuela når et break-even for sin olieindustri. Andre er mere skeptiske og sætter break-even-prisen til over 150 dollar per tønde.

Et faktum er det, at med den nuværende oliepris på omkring 40 dollar per tønde, så fosser pengene ud af Venezuelas statskasse. Netop derfor var Venezuela ifølge flere kilder, der var tæt på sidste uges forhandlinger i Opec, den måske mest aggressive fortaler for en intervention med det formål at stabilisere olieprisen.

 

Amerikansk olieoverskud kan udløse priskrig 

Vækstfrygt og aktieuro sender olie sydpå 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også