EnergiWatch

BP idømt bøde på 18 mia. dollar for Deepwater-ulykke

Olieselskabet handlede med "grov uagtsomhed", og det kan koste 4.300 dollar pr. tønde olie, som lækkede ud i Den Mexicanske Golf.

Foto: Gerald Herbert

Flere millioner tønder olie strømmede fra BP's Macondo-brønd i Den Mexicanske Golf, efter at en eksplosion havde indtruffet på boreriggen Deepwater Horizon tilbage i april 2010.

Det kan nu koste selskabet 18 mia. dollar i en civil retssag.

Domstolen i New Orleans mener, at selskabet kunne have undgået katastrofen, men at BP handlede med "grov uagtsomhed" i forbindelse med borearbejdet, da man ikke testede brønden ordentligt for lækager, skriver Financial Times.

BP appellerer

Derfor risikerer selskabet den størst mulige bøde under landets Clean Water Act, der vil koste BP 4.300 dollar pr. tønde olie, som lækkede ud i Golfen. De amerikanske myndigheder mener, at det var op til 4,2 mio. liter.

BP siger, at man er "meget uenig" med afgørelsen, og at man har tænkt sig at appellere på stedet. Dermed er der udsigt til, at retssagen trækker ud, og der kan gå mange år, før BP må hoste op med pengene.

Selskabet har hele tiden fastholdt, at man ikke handlede "groft uagtsomt" og har alene sat 3,5 mia. dollar til side til den civile retssag. Efter afgørelsen, som kom torsdag, faldt BP's aktiekurs 5,9 pct. på børsen. Forleden fik amerikanske Halliburton, som hjalp BP med borearbejdet, et smæk på 6 mia. dollar i forbindelse med ulykken, der kostede 11 mennesker livet.

Halliburton indgår forlig på 6 milliarder i BP-sag

Udskældt BP-chef i spil til ny toppost

Oliechef ødelagde beviser fra BP-katastrofe

Mere fra EnergiWatch

Styrelsen behandler 13 GW kystnær havvind

Mastodonter som CIP og Total Energies har også kastet sig ind i kampen for åben dør-havmølleparker, hvor Energistyrelsen har modtaget 43 ansøgninger siden april. Selv om to trejdedele er sorteret fra, får blandt andet kæmpeprojekter fra CIP potentialet for de resterende til at svulme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs