Udskældt BP-chef i spil til ny toppost

For få år siden var han et af de mest forhadte mennesker i USA. Nu bejler han til toppost i et af verdens største selskaber.
Foto: POLFOTO/AP - SEAN GARDNER
Foto: POLFOTO/AP - SEAN GARDNER

I 2010 skete en af de værste miljøkatastrofer nogensinde, da der var et enormt olieudslip ved DeepWater Horizon/Macondo-platformen i den Mexicanske Golf. En eksplosion kostede 11 mennesker livet, og i 87 dage strømmede det ud med olie, der ødelagde livet i havet.

Bag boreplatformen stod BP, hvis topchef Tony Hayward hurtigt blev en af de mest forhadte personer i USA, da han gentagne gange nedvurderede katastrofens omfang, samtidig med at olien fortsatte med fosse ud.

Desuden blev en bemærkning om, at han håbede, at udslippet snart ville være forbi, så "han kunne få sit liv tilbage", kraftigt kritiseret - inklusiv af præsident Obama. Et halvt år efter katastrofen røg Tony Hayward på porten i BP, og siden har det været små med nyt omkring den tidligere så udskældte topboss.

I øjeblikket er han øverste chef for det relativt beskedne olieefterforskningssfirma Genel Energy, men fremover skal han måske stå i front for en af verdens største energi- og råvareselskaber, forlyder det ifølge Wall Street Journal.

For selv om erstatningssagerne fra DeepWater Horizon-katastrofen endnu ikke er forbi, så skulle Hayward ifølge avisen være et af de bedste bud på en ny bestyrelsesformand for energihandelshuset Glencore Xstrata. Selskabet var ifølge Forbes verdens 12. største selskab i 2013 med 190.000 ansatte og en omsætning på 233 mia. dollar.

Toy Hayward er i øjeblikket konstitueret formand i selskabet, hvilket han har været siden maj 2013. Ved ansættelsen var beskeden ellers, at han skulle træde tilbage, når en ny formand var fundet.

Andre kandidater til posten er de tidligere topchefer i henholdsvis BG og Vale, Frank Chapman og Roger Agnelli.

BP i ny amerikansk olieskandale

BP får ophævet sin karantæne i USA

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også