EnergiWatch

Johan Sverdrup kunne have heddet Dronning Margrethe

Det enorme oliefelt i Norge kunne have fået et helt andet navn, hvis det stod til Statoil.

Foto: Kjetil Alsvik - Statoil

I de næste mange år frem kommer man i den nordiske oliebranche til ofte at sige "Johan Sverdrup".

Det er nemlig navnet på et af de mest lovende oliefelter på norsk sokkel, som menes at indeholde mellem 1,8 og 2,9 mia. tønder olie.

Men i stedet for at sige navnet på den norske statsmand, der var Norges første statsminister fra 1884 til 1889, kunne man lige så godt have sagt Dronning Margrethe.

Den danske regent blev nemlig foreslået som navn på det store oliefelt af den norske energikoncern Statoil, som er en af rettighedshaverne i feltet sammen med danske Maersk Oil og Petoro, Lundin Petroleum samt Det norske oljeselskap.

Det skriver ingeniørsitet Teknisk Ukebrev.

Aerosmith og Harry Potter-navne

Inden oliefelter får sit endelige navn, navngiver licensindehavere selv sine borebrønde, som de vil. F.eks. hed Johan Sverdrup-feltet oprindeligt Aldous og Avaldsnes, eftersom det var opdelt i to forskellige olielicenser.

Det er dog langt fra de mest kuriøse navne - fx. opkalder olieselskabet Faroe Petroleum sine borebrønde efter musik og har bl.a. opkaldt projekter efter Eric Clapton og Aerosmith.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Men når det kommer til de egentlige felter, skal navnene godkendes af myndighederne, og her ændrede den tidligere norske regering i 2011 navnepolitikken.

Nu skulle det være slut med "Harry Potter-navne", som energiminister Ola Borten Moe forklarede:

"Når et felt udbygges, hvilket nærmest udgør et paradigmeskifte i industriudviklingen i en region, er det ikke godt nok med navne fra Harry Potter og Grimms eventyr," sagde han på et tidspunkt til Petro.no med henvisning til oliefelter med navne som Snøhvit og Gygrid.

Polarforskere også fravalgt

I stedet indførte regeringen kriterier for valg af feltnavne, som gik på, at selvstændige udbygninger skulle have rod i det norske konstitutionelle folkestyre i tiden efter 1814.

Teknisk Ukebrev skriver, at hverken Statoil eller Lundin, som var operatører på to olielicenser, der skulle ende med at blive det samlede Johan Sverdrup-felt, havde ytret ønske om feltet skulle få det navn.

Lundin foreslog "Nansen" efter den norske polarfarer, mens Statoil bl.a. foreslog Johan Castberg efter den norske politiker, der i stedet blev navnet på et andet stort oliefelt, og Roald Amundsen efter den anden store polarforsker. Og endelig også Dronning Margrethe.

Men ingen af navne gik altså igennem hos de norske myndigheder, og derfor skal olieindustrien sige Johan Sverdrup om oliefeltet, som er planlagt til at producere olie i slutningen af 2019.

Olieindustrien varmer op til Sverdrup-ordrer

Statoil puster liv i 31 år gammelt fund

Vil bore efter olie med vindmøller

Sverdrup-krav rammer investeringslysten i Norge

Vil bore efter olie med vindmøller

Johan Sverdrup lyspunkt i Lundins regnskab

Statoils Sverdrup-planer i klimamodvind

Statoil brager frem

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs