Statoil puster liv i 31 år gammelt fund

Alfa Sentral blev fundet i 1984. Nu er det på tide at få det udviklet, siger Statoil.
Foto: Kjetil Alsvik - Statoil
Foto: Kjetil Alsvik - Statoil

Tidshorisonterne i oliebranchen er lange i oliebranchen, men tidsplanen for Alfa Sentral kan ikke betegnes som hverdagskost.

Ifølge det norske branchemedie offshore.no har Statoil nemlig besluttet at puste nyt liv i fundet, der blev gjort i 1984. Det 31 år gamle fund, som består af kondensater og gas, ligger nær Sleipner-platformen og befinder sig på både norsk og britisk sokkel i Nordsøen.

Statoil oplyste sidste år, at planen for Alfa Sentral blev lagt på is. Årsagen var blandet andet mangel på ledig kapacitet på Sleipner og et højt niveau af CO2 i gassen (20 pct.).

"Den løsning, som vi vi havde dengang, blev vurderet til ikke at være lønsom nok. Nu har vi udbygget Gudrun og vil udbygge Gina Krog mod Sleipner, men der vil være nok kapacitet til at tage imod Alfa Sentral. Det drejer sig om at finde den løsning, som på bedst muligt vis udnytter den infrastruktur, vi allerede har i området," siger Knut Kviljo, Statoils chef for udvikling på den sydlige del af norsk sokkel, til offshore.no.

En udviklingsplan ventes klar ved årsskiftet. I 2009 blev det anslået, at Alfa Sentral indeholder omkring 2,25 milliarder kubikmeter gas, der kan udvindes.

Statoil er operatør og har 62 pct. af den norske del af licensen, mens Total sidder på 28 pct. og ExxonMobil 10 pct. JX Nippon har 45 pct. af den britiske andel og er operatør, mens Talisman Sinopec sidder på 31 pct. og First Oil 24 pct.

Ny norsk Nordsø-boring skuffer

Oliefund i Barentshavet

Statoil udskyder Castberg-koncept

Statoils Sverdrup-planer i klimamodvind

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs