Maersk Drilling ramt af afmatning

"Olieselskaberne har behov for skarpere kapitaldisciplin, og de udskyder en helt masse projekter lige nu," siger topchef Claus Hemmingsen til Børsen. Det rammer Maersk Drilling.
Foto: Songa Offshore
Foto: Songa Offshore

Maersk Drilling har investeret 30 mia. kr. i nye boreskibe og borerigge, men markedet er under pres.

Drilling satser på kostbare dybvandsprojekter, og der er sket en opbremsning, siden Mærsk-selskabet begyndte sine store investeringer i 2011, siger topchef Claus Hemmingsen til Børsen.

"Faktum er, at olieselskaberne har behov for skarpere kapitaldisciplin, og de udskyder en helt masse projekter lige nu. Det er der ingen tvivl om, og en del af de projekter, de udskyder, er dybvandsprojekterne, hvor vi satser. Det rammer os," siger han.

Det har hele tiden været ventet, at 2014 ville blive hårdt for selskabet, især efter et godt 2013, men der arbejdes måske nok endnu hårdere hos Maersk Drilling, end de fleste havde forestillet sig.

Mangler kontrakter

Konglomeratets eget olieselskab, Maersk Oil, nedskrev forleden sine brasilianske aktiviteter, blandt andet som følge af en lavere forventning til fremtidens oliepris. Lavere oliepriser sætter de relativt omkostningstunge dybvandsprojekter, som Maersk Drilling satser på, under pres. Selskabet mangler da også fortsat at få to af sine nye boreskibe, som leveres senere på året, på kontrakter. De fire boreskibe blev bestilt hos Samsung-værftet i Sydkorea for at nå Maersk Drillings mål om, at man skal tjene 1 mia. dollar i 2018.

Derfor er det helt afgørende, at selskabets avancerede isenkram - noget af det mest avancerede i branchen - ikke står ubrugt hen. Dagsraterne for et boreskib svinger, men kan være på mere end 500.000 dollar.

I juni og oktober 2012 kom der kontrakter til de første to boreskibe fra henholdsvis Exxonmobil og Conocophillips/Marathon Oil til opgaver i Den Mexicanske Golf, men man mangler altså stadig kontrakter til de næste to skibe.

Tilbagegang hos Maersk Drilling - som ventet

Smedegaard bakker på olie-mål

Mærsk sætter dato på nye superrigge

Smedegaard om olie-optur: Herligt

Russerne på vej ind i Fredriksens Seadrill-gruppe

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også