Mærsk sætter dato på nye superrigge

Centrale elementer til fremtidens borerig bestilles nu til levering næste år. Riggen udvikles i samarbejde med BP
Maersk Developer | Foto: Maersk Drilling
Maersk Developer | Foto: Maersk Drilling

Maersk Drilling, A.P. Møller – Mærks datterselskab inden for borerigge, rykker nærmere på bestillingen af en serie helt nye og højteknologiske borerigge. Det fremgår af en meddelelse fra Maersk Drilling.

I meddelelsen fremgår det, at Maersk Line har bestilt fire såkaldte ”Blow Out Preventers” og to ”Risers” til de kommende rigge hos General Electrics division Oil & Gas.

Maersk og BP præsenterer snart super-riggen

Riggene, der bliver kaldt 20K-rigge grundet deres evne til at operere under tryk på 20.000 PSI, bliver udviklet af Maersk Drilling og det store olieselskab BP i fællesskab.

Ordren lægges nu, så teknologien kan blive udviklet og færdigtestet i tid til, at den første 20K-rig kan tages i brug allerede i 2018.

"Maersk Drilling har en ambition om at blive en ledende spiller i dybvandsmarkedet og at vokse inden for områder, der er teknisk og operationelt udfordrende. Vores samarbejde med BP passer perfekt ind i denne strategi. Vores intention og forventning er at se en kontrakt på en 20K-rig realiseret næste år," siger direktør for Maersk Drilling Claus V. Hemmingsen i meddelelsen.

Nordsø-forsøg måtte opgives: Det kan superriggen håndtere

Maersk Drilling opererer for nuværende 19 boreskibe- og rigge. Derudover har divisionen tre rigge og to boreskibe yderligere i ordre.

Ambitionen er at nå omkring 30 enheder for at opnå kritisk masse på markedet for udlejning og drift af borerigge.

ShippingWatch kunne i sidste måned oplyse, at BP og Maersk Drilling har samarbejdet om den nye teknologi.   

Da Dong i slutningen af 2012 måtte aflyse sine planer om at hente olie fra Svane-feltet i Nordsøen, var det ganske enkelt, fordi der ikke fandtes udstyr, der kunne klare at bore efter olie i området. Trykket og varmen, der blev udviklet, var alt for høj.

Og ifølge BP betyder begrænsningerne i den nuværende teknologi generelt, at alene BP afskærer sig fra oliereserver, der måske løber op i mellem 10-20 milliarder tønder. Derfor har kampen om at bryde den nuværende såkaldte 1515-grænse og nå op i 20K med muligheder for at bore på mere ekstreme dybder været et fikspunkt for hele industrien. Sammen med Maersk Drilling har BP arbejdet intenst på at udvikle teknologien som de første. Og nu er arbejdet så langt fremme, at selskaberne tør sige, hvornår den nye super-rig kan være færdig.

”Vi håber, at vi kan præsentere projektet i slutningen af 2014 eller starten af 2015,” sagde CCO Martin Fruergaard, Maersk Drilling, til ShippingWatch.

BP anslår, at de teknologiske begrænsninger betyder, at selskabet afskærer sig fra oliereserver, der potentielt løber op i mellem 10-20 milliarder tønder. Det har gjort kampen for at udvikle ny teknologi til et fikspunkt for hele industrien.

Norsk Maersk-rival lander milliardkontrakt

Maersk Drilling: Olieselskaber tilbyder kortere kontrakter

Amerikanere får del i Maersk-borerig

Nybygget norsk borerig sank til bunds

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter

Job

Se flere jobs