EnergiWatch

Mærsk investerer 14 milliarder i britisk gasfelt

Planen for Culzean-projektet i Nordsøen er klar. Det kræver en samlet investering for Maersk Oil og partnerne på små 30 mia. kr.

Foto: Maersk Oil

Koncerndirektør Nils Smedegaard Andersen sagde i går, at Maersk Oil var klar til at investere storstilet i olie- og projekter, og i dag følger selskabet så op med nyheden om en investering på 14 mia. kr. i den britiske del af Nordsøen.

Det store milliardbeløb udgør halvdelen af den samlede investering på 3 mia. pund i Culzean-feltet, som Maersk Oil ejer halvdelen af, mens japanske JX Nippon, italienske Eni og britiske Britoil sidder på resten.

"Vi er glade for, at kunne komme med denne meddelelse, der betyder, at projektet skrider fremad som planlagt. Culzean er et kerneprojekt for Maersk Oil," siger UK-chef Martin Rune Pedersen i en meddelelse.

Smedegaard bakker på olie-mål

Den knap 30 mia. kr. dyre konceptplan indebærer en selvstændig udvindingsenhed, som består af 12 borehuller og en central processerings- og opholdsenhed, oplyser Maersk Oil, som fortæller, at opbygningen af feltet kan begynde i 2016.

Milliardordre til amerikansk drilling-selskab

Maersk Oil har et mål om at udvinde 400.000 daglige tønder i 2020. Forventningen er, at 30-45.000 af dem vil komme fra Culzean, der ifølge konceptplanen skal producere fra 2019.

Dermed udgør Culzean (se hvor det ligger her) en afgørende del af selskabets fossile mål, som også afhænger af norske Johan Sverdrup og angolanske Chissonga, som hver forventes at kaste i omegnen af 50.000 daglige tønder af sig, når de når fuld produktion.

Martin Rune Pedersen håber, at investeringen i projektet betyder, at Culzean kan fungere som et udviklingscenter for området. Han fremhæver samtidig betydningen for britisk økonomi, hvilket bekræftes af en ordre på projektet til KBR London som feed contractor.

Maersk har tildelt Houston-baserede Hercules Drilling en kontrakt på 420 mio. dollar, små 2,3 mia. kr., på borearbejde i feltet.

Norsk Maersk-rival lander milliardkontrakt

Smedegaard om olie-optur: Herligt

Mærsk-profil i spidsen for dansk olieforskning

Maersk Oil: Vigtig milepæl i Nordirak

Maersk og BP præsenterer snart super-riggen

Mere fra EnergiWatch

BP vil satse mere på brint

Britiske BP kommer i fremtiden til at fokusere endnu mere på brintproduktionen. Direktøren vil præsentere et konkret mål i det nye år.

Britisk kapitalfond kan bringe Danmarks næststørste biogaskoncern i spil

Analyse: Med Industriens Pension som største investor i et nordisk partnerskab overtog Arjun Infrastructure Partners lige knap halvdelen af Danmarks næststørste biogaskoncern Bigadan. Efter Shells milliardopkøb af Nature Energy kan den tidligere rent familieejede virksomhed også blive interessant for andre investorer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs