Pave Frans udviser modstand mod skifergas

Den åndelige leder for verdens mere end en milliard katolikker bryder sig tilsyneladende ikke om fracking, der bruges til at udvinde skifergas.
Teksten på t-shirten betyder "Nej til fracking". Foto: Fernando Pino Solanas. | Foto: Fernando Pino Solanas
Teksten på t-shirten betyder "Nej til fracking". Foto: Fernando Pino Solanas. | Foto: Fernando Pino Solanas

Pave Frans I har godt nok ikke sagt det direkte endnu, men meget tyder på det: Han er ikke tosset med fracking, der bruges til at udvinde skifergas- og olie.

For nylig lod den 76-årige åndelige leder for mere end en milliard katolikker sig fotografere, mens han fremviste en t-shirt med teksten "No al Fracking", som på spansk betyder "Nej til fracking".

Anledningen var et møde i Vatikanet med den argentinske politiker, filminstruktør og miljøforkæmper Fernando "Pino" Solanas, der ses til højere på billedet. Ifølge Solanas sætter paven snart ord på sin modstand mod fracking.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

"Vi havde en omfattende og dyb dialog om den miljøskade, der sker i vores land og vores verden. Pave Frans afslørede for mig, at der arbejdes på et encyclika (paveligt dokument, red.) om miljøet," sagde Fernando "Pino" Solanas efter mødet til mediet elEconomista.

Paven er fra Argentina, hvor regeringen har indgået aftaler om skifergas-udvinding med amerikanske Chevron, der netop har fået en bøde på 53 mia. kr. for at ødelægge naturen i Amazonas-junglen.

Chevron får milliardbøde for at svine i Amazonas

Selvantændende vand

Fracking, der er en forkortelse for hydraulisk frakturering, er kontroversiel, fordi der under meget højt tryk sprøjtes en blanding af vand, sand og kemikalier flere hundrede meter ned i jorden for at frigøre den olie eller gas, der ligger gemt i skiferlagene. Metoden indebærer en risiko for, at grundvandet omkring gasbrøndene kan blive forurenet.

Nordjysk skiferboring anlægges til maj

Derudover anklages fracking for at skabe jordskælv, ligesom der også har været eksempler på selvantændende vand i amerikanske husholdninger, der ligger tæt ved boringerne. Bekymringerne, der rejses af grønne organisationer verden over, har blandt andet fået Europa-Parlamentet til at vedtage stramme regler på området.

Industrien forsvarer sig blandt andet med, at jordskælvene er så små, at de kun kan kan registreres på fintfølende seismologisk udstyr.

Strammere regler for skiferboringer på vej

Redaktør advarer: Skifergas minder om IT-boblen

Vendt op og ned på verdenssituationen

I USA har fracking på få år vendt bunden i vejret på landets energisektor. Gasfelterne i bl.a. Texas vokser måned for måned, og ifølge nogle eksperter har USA nu naturgas til de næste 100 år. Samtidig begynder landet om et par år at eksportere gas fra en terminal, som ellers blev bygget til import.

I Europa skønnes potentialet også enormt, men i mange lande er myndighederne dog afventende. Lande som Polen og Ukraine har dog vist sig særdeles interesserede i at udnytte skiferlagene og har derfor indgået fossile selskaber som Chevron og Shell om udvinding.

Tyske ølbryggere bekymret over skifergas

Ukraine indgår skiferaftale til 55 milliarder 

Europa sætter hegn for skifergas

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også