EnergiWatch

Chevron får milliardbøde for at svine i Amazonas

Den amerikanske oliemastodont har tabt højesteretssag om forurening i Ecuador. En bølge af søgsmål kan følge.

Foto: Wikipedia

Det amerikanske olieselskab Chevron er blevet dømt til at betale en erstatning på 9,5 milliarder dollar eller knap 53 milliarder kroner for naturødelæggelser i Amazonas-området i Ecuador.

Det besluttede det sydamerikanske lands øverste retsinstans tirsdag, der dermed stadfæstede en dom fra 2012. Erstatningsbeløbet blev dog sat ned fra 19 milliarder dollar.

Ukraine indgår skiferaftale til 55 milliarder 

Sagsøgerne i sagen mod Chevrons datterselskab Texaco krævede oprindeligt en erstatning på 27 milliarder dollar eller næsten 150 milliarder kroner.

Texaco var aktiv i Ecuador fra 1964 til 1990.

Chevron har aldrig selv boret efter olie i Ecuador, men er rodet ind i sagen efter overtagelsen af konkurrenten Texaco i 2001.

Chevron har i Ecuador kun aktiver af ubetydelig værdi i forhold til erstatningsbeløbet.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

I sidste måned forsøgte Chevron ved en domstol i New York at slippe for betale for miljøskaderne, mens sagsøgerne fra Ecuador via det amerikanske retssystem forsøger at tvinge Chevron til at betale.

Tusindvis af indbyggere i de områder af Ecuador, hvor Texaco borede efter olie, hævder at være blevet syge og have pådraget sig kræftsygdomme på grund af olieudslip i deres drikkevand.

Olieselskaber prøver lykken i Myanmar 

Sagen kan få betydning for lignende søgsmål i Brasilien og Canada, hvor Chevron har langt flere aktiver end i Ecuador, skriver nyhedsbureauet AFP.

Chevron mener, at Ecuador og landets statslige olieselskab skal betale erstatningsbeløbet.

/ritzau/AFP

Barentshavet nyt hotspot for olieindustrien 

Chevron skidt ud af tredje kvartal 

Mere fra EnergiWatch

BP vil satse mere på brint

Britiske BP kommer i fremtiden til at fokusere endnu mere på brintproduktionen. Direktøren vil præsentere et konkret mål i det nye år.

Britisk kapitalfond kan bringe Danmarks næststørste biogaskoncern i spil

Analyse: Med Industriens Pension som største investor i et nordisk partnerskab overtog Arjun Infrastructure Partners lige knap halvdelen af Danmarks næststørste biogaskoncern Bigadan. Efter Shells milliardopkøb af Nature Energy kan den tidligere rent familieejede virksomhed også blive interessant for andre investorer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs