Udsigt til heftige olie-gas opkøb i USA

2. halvår af 2013 kan blive en travl periode for de finansielle rådgivere inden for olie-gasindustrien. Handler for langt over 130 mia. dollar er nemlig i spil, viser en ny analyse fra det internationale konsulenthus Derrick Petroleum.
Dermed er værdien af de potentielle handler inden for olie-gasindustrien steget med over 20 mia. dollar siden 1. kvartal af 2013.
”At den mulige værdi af handler er steget så meget, skyldes især, at en række selskaber har annonceret nye frasalg. Blandt andet har oliefirmaet Apache varslet frasalg af ikke-kerne aktiviteter for 4 mia. dollar inden udgangen af 2013. Apache har aktiviter i en række lande, så præcis hvilke områder, de vil sælge fra, ved vi dog endnu ikke,” lyder det fra Mangesh Hirve, adm. direktør i Derrick Petroleum.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Comeback til USA
Meget tyder dog på, at det især bliver i Nordamerika, at den store opkøbs- og fusionsaktivitet kommer til at være i 2. halvår af 2013.
”USA har den suverænt største portefølje af mulige salgsemner, med en estimeret værdi af potentielle handler i 2. halvår på cirka 37 mia. dollar. Derefter kommer Canada, hvor vi anslår, at mulige handler i 2. halvår 2013 kan nå en værdi af 17 mia. dollar,” siger Mangesh Hirve.
Bliver de store handler realiseret i USA i 2. halvår, vil det være et stort gennembrud for den amerikanske olie- og gassektor, der ellers ikke har set nogen handler runde 1. mia. dollar i 1. halvår af 2013.
For Canadas vedkommende vil der være tale om en forsættelse af den heftige aktivitet, man så i 2012, hvor den canadiske regering godkendte to udenlandske opkøb fra henholdsvis kinesiske CNOOC og malaysiske Petronas.
Billig gas lokker industrien hjem til USA
Svagt Europa
Mens der altså kan forventes travlhed i USA og Canada i 2. halvår af 2013, er forventningerne til fusioner og opkøb inden for olie-gasindustrien i Europa i det kommende halve år meget beskedne. Europa er ifølge Mangesh Hirve præget af en meget moden industri, og har i modsætning til USA og Canada ikke gennemgået samme skiferrevolution. Samtidig er investeringslysten i Europa fortsat præget af den usikre økonomisk udsigt.
”Derimod ser vi en række potentielle handler i Afrika, hvor en gruppe af internationale virksomheder, blandt andet Penn West Petroleum og Shell, har varslet, at de vil optimere deres forretninger. Også asiatiske investeringer i Afrika, ikke mindst kinesiske, vil spille en afgørende rolle året ud,” siger Mangesh Hirve.
Sultne kinesere
I det hele taget er opkøbsappetitten blandt asiatiske selskaber inden for olie-gasindustrien steget væsentligt de senere år, og asiatiske virksomheder har stået for 20 procent af alle opkøb.
Alene Kinas tre største olieselskaber, CNPC, China Petrochemical og China National Offshore Oil Corp., opkøbte i 2012 for 31 mia. dollar. En udvikling der ifølge Derrick Petroleum forventes at fortsætte i 2. halvår af 2013.
Relaterede artikler:
Billig gas lokker industrien hjem til USA
For abonnenter