Oliegruppe med største overskud i 38 år

De olieproducerende lande i OPEC tjener mere, end de har gjort siden amerikanerne begyndte at holde regnskab. Gruppens profit rundede sidste år 5.500 milliarder kroner. Et land tjener styrtende.
Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff

Skifer eller ej. Der er stadig ekstremt store penge at tjene i oliebranchen.

En opdateret opgørelse fra de amerikanske myndigheder viser, at 2012 indtjeningsmæssigt var det bedste år nogensinde for OPEC-landene (eksklusiv Iran).

982 mia. dollar eller godt 5.500 mia. kr. var profitten for eksporten af olie for 11 af de 12 OPEC-lande. Det er en stigning på fem pct. fra 2011.

'"Det er et rekordniveau fra 1975 til 2012, som er den periode EIA (U.S. Energy Information Administration, red.) har holdt regnskab med OPEC-landenes indtjening på eksport af olie," meddeler presseofficer Tom Doggett i en mail.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Vil Opec betale for USA's olieboom? 

Det saudi-arabiske kongedømme, verdens største olieproducent, kan glæde sig over, at deres indtjening udgør knap en tredjedel af det beløb.

Ifølge EIA indbragte eksport af olie 311 mia. dollar til landet sidste år, knap 1.800 mia. kr.

De amerikanske energimyndigheder forklarer samtidig fraværet af den iranske indtjening i opgørelsen med, at der har været problemer med at kortlægge den iranske indtjening.

Udover Saudi-Arabien består OPEC-gruppen på nuværende tidspunkt af Algeriet, Angola, Libyen, Nigeria, UAE, Kuwait, Irak, Iran, Qatar, Ecuador og Venezuela.

Herunder kan du se, hvor mange penge medlemslandene hver især har tjent i løbet af det seneste år. Den første grafik viser den samlede indtjening, mens den anden grafik viser, hvor stor indtjeningen er per indbygger. Bemærk indtjeningen for Qatar, som sidste år rundede 300.000 kr. per indbygger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også