EnergiWatch

Oliepriserne stiger på bekymringer om lav Opec-produktion

Lavere produktion hos Opec-landene er med til at øge oliepriserne mandag.

Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

Oliepriserne stiger mandag på nye bekymringer om et lavt udbud på grund af en lavere produktion hos Opec-landene samt uro i Libyen og sanktioner mod Ruslands energieksport. Prisstigningerne begrænses dog af frygten for en global recession.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 111,54 dollar mod 110,52 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 108,29 dollar mod 107,50 dollar fredag eftermiddag.

Oliemarkedet er lige nu godt understøttet, siger råvarechef i ING, Warren Patterson, til Reuters. Han hæfter sig ved Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, der døjer med at efterleve den produktionsforøgelse, som den tidligere varslede.

”Opec ser ud til at kæmpe med at fastholde det nuværende produktionsniveau med faldende produktion i juni.”

I juni faldt den daglige produktion i Opec med 100.000 tønder til samlet 28,52 mio. tønder om dagen, viser tal indsamlet af Reuters. Hensigten var ellers at løfte produktionen med 275.000 tønder om dagen.

Opecs samlede produktion tynges af bidragene fra Nigeria og Libyen trods øget produktion i Saudi-Arabien og andre større medlemslande.

Produktionen i Libyen udfordres ydermere af politisk uro, hvilket vanskeliggør Opecs muligheder for at efterleve sin hensigt om at øge produktionen, skriver analytikere i ANZ Research ifølge Reuters.

Som følge af uroen er olieeksporten faldet med op til 409.000 tønder om dagen til i alt 865.000 tønder om dagen sammenlignet med det vanlige niveau, lyder meldingen fra det nationale olieselskab National Oil Corp.

I Norge kan en varslet strejke betyde, at olie- og gasproduktionen vil falde med 130.000 tønder om dagen.

Exxon forventer store milliardgevinster på stigende energipriser

Energiprischokkets vindere: Olieraffinaderierne vælter sig i penge

G7 ventes at dele hensigt om indførelse af prisloft på russisk olie

Mere fra EnergiWatch

Boom i fejl på danske havmøller bekymrer ikke Ørsted

Nedfaldne vinger, knækkede fundamenter og brændende naceller har over det seneste års tid ramt en håndfuld møller i havmøllernes hjemland. Topchef er dog overbevist om, at det ikke vil skabe mistillid til teknologien.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs