Rekordhøj efterspørgsel sender oliepriserne op trods Omikron

En høgeagtig meddelelse fra USA's centralbank, Federal Reserve, onsdag aften om at afslutte opkøbet af obligationer allerede i marts næste år understøtter ligeledes oliepriserne.
Foto: Russell Cheyne/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Russell Cheyne/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

End ikke den globalt stigende smitte med Omikron-varianten kan lægge en dæmper på amerikanernes benzinforbrug, der i sidste uge steg til rekordhøjt niveau og trækker oliepriserne med sig op torsdag morgen.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 74,58 dollar mod 73,18 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 71,64 dollar mod 70,06 dollar onsdag eftermiddag.

En høgeagtig meddelelse fra USA's centralbank, Federal Reserve, onsdag aften om at afslutte opkøbet af obligationer allerede i marts næste år understøtter ligeledes oliepriserne.

"På trods af den nuværende stigende smitte kunne EIA's (USA's energiministerium, red.) ugentlige lagertal påvise en rekordhøj efterspørgsel på benzinprodukter, mens olieeksporten faldt, og de nationale olielagre fremviste et større end ventet fald," forklarer Edward Moya, der er senioranalytiker i Oanda, til Reuters.

"Den nuværende Omikron-bølge kan føre til begrænsede restriktionstiltag på tværs af USA, men nedlukninger på niveau med pandemiens højdepunkt vil ikke komme på banen igen," forvisser analytikeren.

Sidste uge faldt de amerikanske olielagre med 4,6 mio. tønder, og det var et noget større end det ventede fald på 1,7 mio. tønder. Benzinlagrene faldt med 0,7 mio. tønder mod en ventet stigning på 2,4 mio. tønder. Det samme gjorde sig gældende for destillatlagrene, der dykkede 2,9 mio. tønder mod et ventet plus på 1,2 mio. tønder.

Udbuddet fra raffinaderierne, som ifølge Reuters er et udtryk for efterspørgslen, steg i sidste uge til 23,2 mio. tønder om dagen som følge af stigende priser på raffinerede produkter som benzin og diesel.

Stigningen afspejler en forventning om rejseiver blandt amerikanerne op til jul samt en bedring i flaskehalsene i forsyningskæderne, der har fået flere varevogne på vejene, forklarer analytikere til Reuters.

Bekymringer om stigende smitte lagde dog loft over olieprisstigningerne, efter at både Sydafrika og Storbritannien torsdag kunne berette om rekordhøje smittetal som følge af spredningen af Omikron-varianten. Den høje smitte har fået flere selskaber verden over til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra.

Opec: Venter overskud på udbuddet allerede i december

IEA: Enden på olieprisstigninger er nær efter bedring i produktionen

Danske Bank: Den rekordhøje oliepris har nået toppen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også