EnergiWatch

USA sender mere olie på markedet - 50 mio. tønder rækker ikke langt

Store lande koordinerer udpumpning af råolie til markedet for at få prisen på brændstof til at falde.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Ritzau Scanpix

USA vil sammen med Kina, Japan, Indien, Sydkorea og Storbritannien sende mere olie ud på markedet fra deres strategiske oliereserver.

Samlet vil USA sende 50 mio. tønder ud fra landets strategiske oliereserver, hvoraf de 18 mio. tønder vil blive sendt ud hurtigt.

Men de rækker ikke langt. Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank, påpeger, at det er vigtigt at have perspektiverne på plads:

"Det Internationale Energiagentur (IEA) vurderer, at den daglige efterspørgsel efter olie ligger på knap 98 mio. tønder i 2021. I den sammenhæng rækker de 50 mio. tønder olie ikke længe," skriver Kim Blindbæk om tiltaget og fortsætter:

"Vi vurderer dog, at beslutningen er et signal om, at politikerne er klar over, at de høje energipriser skader forbrugere og virksomheder. Vi har nemlig allerede set, at inflationen er steget kraftigt på grund af de høje energipriser. Det rammer forbrugernes købekraft og i sidste ende privatforbruget og den økonomiske vækst."

Beslutningen fra de seks lande kommer forud for de næste møde i Opec+, der i øjeblikket begrænser olieproduktionen i kølvandet på coronakrisen.

"Opec+ skruer langsomt op for oliehanerne ved at øge den daglige olieproduktion med 400.000 tønder om dagen hver måned ind i 2022. Vi vurderer, at beslutningen om at frigive strategiske oliereserver øger risikoen for, at Opec+ tager planen om at øge kartellets egen olieproduktion til genovervejelse. Det betyder, at Opec+ kan hæmme Bidens plan om at få olieprisen presset ned," vurderer Sydbanks seniorøkonom.

Det er første gang, at beslutningstagerne i Washington har koordineret sådan et træk med nogle af verdens største olieaftagere, siger talsmænd ifølge Reuters.

Det næste møde mellem Opec og dets allierede er sat til den 2. december.

Før meldingerne kostede en tønde WTI-olie omkring 75,60 dollar. Tirsdag eftermiddag er olieprisen steget til 77,34 dollar per tønde.

Dan Jørgensen afviser dansk dobbeltmoral på olieområdet

Oliepriser falder på snak om frigivelse af oliereserver 

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs