Olieindustrien jubler over udsigt til mere olieproduktion

De faste rammer i olieaftalen giver industrien sikkerhed for at produktionen de eksisterende felter kan udvides, mens slutdatoen i 2050 ifølge analytiker er uden reel effekt, da produktionen ville have ophørt alligevel.
Det er ikke kun et bredt politisk flertal, der er glade for den nye Nordsø-aftale. Det er industrien også. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Det er ikke kun et bredt politisk flertal, der er glade for den nye Nordsø-aftale. Det er industrien også. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Der er som regel to sider af en mønt. Således også med torsdagens politiske aftale om den danske olieproduktion.

For mens aftaleparterne har hæftet sig ved signalet i, at dansk olieproduktion ophører i 2050, og at den sagnomspundne 8. udbudsrunde droppes, så kan aftalen også ses på en anden måde. Som i at industrien nu er sikret faste rammer de kommende 30 år – et scenarie de fleste erhverv drømmer om.

"At 8. udbudsrunde aflyses, er der ikke meget nyt i. Med de politiske dialoger og Klimarådets indstilling ville andet være mærkeligt. Derudover besluttes det så, at der ikke skal være olie og gasproduktion efter 2050; jamen, de nuværende licenser udløber i 2042-2046. Der er ikke nogen af de nuværende licenser, der løber til den anden side af 2050," opsummerer Semco Maritimes adm. direktør Steen Brødbæk.

"Det vigtigste er, at olieselskaberne nu ved, hvad de har med at gøre. Den vished har det knebet med de seneste år, og den giver en forhåbning om, selskaberne ved, hvordan de vil angribe og tackle de nærområder og nabofelter, de har derude."

30 års olieindustri ligger fast

For nok droppes licensrunderne. Gennem de seneste to år – og i takt med regeringens inaktivitet på området – har den ottende af slagsen udviklet sig nærmest til at blive selve symbolet på den danske olieproduktion. Men i realiteten var licensrunden fra begyndelsen en fiasko med blot fire ansøgere, hvoraf de tre allerede har valgt at trække sig igen.

Frem for at skulle starte helt forfra på nye licenser er udvidelse inden for de eksisterende en langt laverehængende frugt. Den mulighed står nu bedre fast end de flest platforme i Nordsøen i årtier frem, da det kræver fuld enighed blandt partierne i den brede forligskreds at ændre aftalen.

Det gælder både enigheden om, at "2050-slutdatoen for indvinding af olie og gas i Nordsøen ikke fremrykkes yderligere", samt fastholdelsen af minirunder og nabobloktilladelser.

"Aktiviteterne frem mod 2050 fremmes af og forudsætter stabile, pålidelige og forudsigelige muligheder og vilkår, som dermed bidrager til samfundsøkonomien, indtægter, arbejdspladser og forsyningssikkerheden. Derfor er aftaleparterne enige om, at det er vigtigt at have stabile, pålidelige og forudsigelige muligheder og vilkår for de eksisterende tilladelser og resterende aktiviteter frem til 2050-slutdatoen," står der i aftalen.

"Aftalepartierne er desuden enige om, at det frem mod 2050-slutdatoen forsat skal være muligt at ansøge om nye efterforsknings- og produktionstilladelser efter hhv. minirunde og naboblokprocedurerne på samme måde som på nuværende tidspunkt."

Total kan realisere øget produktion

I den optik er det næppe overraskende, at aftalen modtages så positivt. Ikke kun hos store underleverandører som Semco men også hos dansk olieindustris absolutte sværvægter, den franske oliemajor Total.

"Det er positivt, at en bred politisk aftale har skabt klarhed om rammevilkårene for efterforskning i den danske Nordsø, som også fremover kan bidrage til dansk økonomi med arbejdspladser og statsindtægter, og derved hjælpe med at finansiere velfærd og grøn omstilling," lyder det i en skriftligt kommentar fra Ole Hansen, der er ansvarlig for udviklingen af Totals danske Nordsø-aktiviteter.

"Vi har været åbne over for en alternativ model for tildeling af nye efterforskningslicenser og ændring af deres løbetid, og med afklaringen af de fremtidige vilkår, har vi nu et stabilt grundlag for at evaluere danske efterforskningsmuligheder. Det væsentlige er, at aftalen muliggør, at det tilbageværende potentiale kan realiseres ved brug af den eksisterende infrastruktur i Nordsøen gennem minirunder og nabobloktilladelser.

Ikke ressourcer til 2050

En af de felter, der med årene er blevet udbygget lokalt, er Tyra-feltet. Det er der altså også mulighed for at gøre fremover, om end Totals primære fokus lige nu er at sikre platformens genopbygning, der ventes at være på plads i 2023.

Ifølge det norske analysehus Rystad Energys prognose vil det være den primære grund til de kommende års massive stigning i dansk indvinding fra Nordsøen. Fra omkring 90.000 daglige tønder olieækvivalent (boed) i år regner Rystad med, at der i 2025 vil blive produceret 124.000 boed i 2025.

Hvorvidt aftalens fastlagte rammer kommer til at betyde øget produktion i form af fremrykkede investeringer, er dog endnu for tidligt at sige. Omvendt er der i analysehusets optik næppe tvivl om, at slutdatoen i 2050 ikke kommer til at få nogen reel konsekvens for den danske olieindustri. Allerede i 2040 vil produktionen være faldet til 63.000 tønder olieækvivalent om dagen.

"Produktionsophøret får ingen betydning, da det nuværende portefølje ikke omfatter en ressourcebase, der kan fastholde produktion frem til 2050," fastslår senioranalytiker ved Rystad, Palzor Shenga.

Olie Gas Danmark om historisk oliestop: "Alt godt har en ende"

Prisen for oliestop sættes til 13 milliarder

Dansk olieproduktion lukker i 2050 – udbudsrunderne forsvinder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også