EnergiWatch

Dan Jørgensen afviser enhver snak om oliekompromis

Regeringen har ikke været i dialog med ansøgerne i 8.udbudsrunde om et kompromis, som skulle forkorte licenserne. Det understreger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Forud for, at oliegiganten Total i torsdags trak sin ansøgning til 8. udbudsrunde og dermed ifølge regeringen skabte "betydelig usikkerhed" herom, blev der af miljøaktivister spekuleret i, om regeringen havde forsøgt at spise de fire ansøgere af med et kompromis: I får licenser til ny oliejagt, men kun til 2050 og ikke 2056, som udbudsbetingelserne indebærer.

Nu afviser klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at den slags har været på tegnebrættet:

"Der har ikke været konkret dialog med de fire ansøgerselskaber i 8. udbudsrunde med formålet at drøfte en forkortet tidshorisont for potentielle tilladelser i udbudsrunden," skriver ministeren i et svar til Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen.

Mai Villadsen har over for EnergiWatch tidligere udtrykt bekymring for, at regeringen var på vej med en sådan "klimaskadelig studehandel".

Det skete efter, at miljøorganisationen Greenpeace i en pressemeddelelse havde påpeget, at "det lugter mere og mere af, at man pønser på et kompromis med den fossile industri".

Men regeringen har altså i hvert fald ikke drøftet en sådan mulighed med de fire ansøgere.

En ansøger tilbage

Blandt dem er det i øvrigt kun den ene – britiske Ardent Oil – som fortsat har interesse i udbudsrunden.

Oliejægeren har forsat sine to ansøgninger om olie- og gasefterforskning liggende hos Energistyrelsen, mens Total, Mol Dania og Lundin Norway har trukket sig fra udbudsrunden.

Egentlig skulle udbuddet være blevet gennemført i løbet af sensommeren sidste år, men regeringen har ikke kunnet bestemme sig for, om det er foreneligt med de danske klimaambitioner at tildele nye licenser til olieindustrien.

I forlængelse af Totals frafald har regeringen indkaldt parterne fra Nordsøaftalen i 2017 til politiske drøftelser. De skal fastlægge fremtidens rammer om den danske olieproduktion.

Regeringen har blot oplyst, at forhandlingerne finder sted på et tidspunkt "efter efterårsferien".

 

Nu er der kun én ansøger til 8. udbudsrunde

Støttepartier: Totals udbuds-exit må være det sidste søm i kisten

Total trækker sig fra 8. udbudsrunde i Nordsøen 

Enhedslisten frygter "klimaskadelig studehandel" mellem regeringen og olieindustrien 

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs