EnergiWatch

Endnu et nordisk olieselskab strammer op om budgettet

Olieselskabet Lundin næsten halverer sit aktionærudbytte og vil hente over en milliard i besparelser i 2020. Det fremgår af et brev fra ledelsen til selskabets aktionærer.

Foto: Lundin

Akkurat som de største skandinaviske aktører, Total i Danmark og Equinor i Norge, passer svenske Lundin nu forretningen til, så den er bedre gearet til de turbulente tider i den globale olieindustri.

Med andre ord skærer Lundin ned for omkostningerne. Det fremgår af et åbent brev, som Lundins adm. direktør, Alex Schneiter, har sendt til aktionærerne i selskabet.

Heri frem går det, at Lundin skal bruge 170 mio. dollar mindre i indeværende år ved at skære ned på en stribe områder. Det svarer til 1,1 mia. danske kr.

Den europæiske referenceolie Brent koster tirsdag 30 dollar tønden. Men Lundin har en gennemsnitlig breakeven-pris på 17 dollar per tønde olieækvivalent. Det skyldes ikke mindst, at Lundin har nogle af de laveste operationsomkostninger i industrien.

Ikke desto mindre har Lundin set sig nødsaget til at sænke aktionærudbyttet fra 1,8 dollar til 1 dollar per aktie. Det sker for at sikre yderligere fleksibilitet i budgetterne, lyder det.

Derudover vil Lundin forsøge at skubbe projekter, som det ikke allerede har forpligtet sig til, til et senere tidspunkt.

På vagt

Hvad angår de projekter, som Lundin allerede har forpligtet sig til, er selskabet godt rustet qua sine reservebaserede lånefaciliteter på 5 mia. dollar samt sine lave operationsomkostninger, vurderer Alex Schneiter:

"Mens vi er på vagt og forberedt på de mange forskellige situationer, der kan opstå, forbliver vores strategi i grove træk uforandret, og vi vil fortsat levere på det 2020-arbejdsprogram, som vi præsenterede ved kapitalmarkedsdagen, mens vi skubber de projekter, vi ikke har bundet os til," siger Alex Schneiter.

Han tilføjer, at Lundin vil fastholde en striks kapitaldisciplin, men ikke gå på kompromis med forretningsplanerne. Desuden er han overbevist om, at Lundin fortsat vil kunne levere indtægter til aktionærerne, selv om der er blevet skruet ned for udbyttet. Den tro baserer han på bl.a. på Lundins indtjening fra frie pengestrømme og selskabets gældsniveau.

Det svenske olieselskab forsøger ikke kun at tilpasse sig de svære markedsvilkår under coronakrisen, men også de lige så vanskelige sundhedsrisici.

Lundin indfører således en stribe sikkerhedsmæssige tiltag, som skal modvirke udbredelsen af virusset i forbindelse med produktionen.

Olieproducenten har blandt andet nedjusteret bemandingen offshore på alle sine platforme for at holde et minimalt aktivitetsniveau, men stadigvæk kunne producere som planlagt og levere på de allervigtigste vedligeholdelsesopgaver.

 

Analytiker: Nordsøolien kan klare krisen - nu og her

Virus har slået bunden ud af oliemarkedet

Overblik: Corona i energibranchen

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere