Analytiker: Nordsøolien kan klare krisen - nu og her

Nordsøen kan godt overleve den nuværende krise – på kort sigt. Men på den længere bane kræver det investeringer, ellers er det helt slut. Sådan lyder analysen fra Wood Mackenzies analytiker Naivan Boroojerdi.
Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix

Oliepriserne har rundet det laveste niveau siden 2003, og over de seneste har dage har enorme olieselskaber som Total, Shell og Equinor stået i kø for at melde ud om nedskæringer i investeringsbudgettet.

Det er både udbredelsen af corona-virus og uenigheder imellem de store olielande Rusland og Saudi-Arabien, som har skabt særdeles usikre tider i industrien og presset priserne helt i bund. Brent-prisen var for eksempel mere end dobbelt så høj bare ved årsskiftet.

Alligevel mener Naivan Boroojerdi, som er analytiker ved Wood Mackenzie (WoodMac), at olieproducenterne i Nordsøen er rustet til at håndtere de store udfordringer, som ligger foran dem. I hvert fald, hvis man har det korte sigte på:

"På den korte bane kan Nordsøen overleve," siger han og uddyber:

"De omkostningsreduktioner, der blev lavet under den sidste nedtur (oliekrisen i 2015-2016, red.) betyder, at 95 pct. af al igangværende produktion betaler sig til en oliepris på 30 dollar tønden," siger han.

Men i skrivende stund er Brent-prisen på 30 dollar, og i det nuværende prismiljø vil omkring en fjerdedel af alle felter køre på underskud, vurderer WoodMac samtidig.

Behov for investeringer på lang sigt

Derfor gælder det ifølge Naivan Boroojerdi især om at få reduceret sine operationelle udgifter, hvis man er et olieselskab i Nordsøen. Men på den længere bane er der behov for nye investeringer, som kan øge produktionen og være med til at reducere produktionsomkostningerne.

For hvis industrien omvendt vælger at slække for meget på investeringerne, er en tidlig afslutning på nordsøolien "uundgåelig", står det til WoodMac.

"De fleste investeringsbeslutninger i 2020 er blevet taget af bordet. Med de nuværende priser vil knap to tredjedele af det samlede udviklingsbudget blive skåret fra over en femårig periode," vurderer Naivan Boroojerdi.

Han tilføjer, at årlige investeringer i Storbritannien kan falde til under 1 mia. dollar i 2024, og at risikoen for strandede aktiver er "reel". Faktisk vurderer WoocMac, at cirka 6 mia. tønder kommerciel olie kan blive efterladt i undergrunden.

Naivan Boroojerdi påpeger, at selv om det er helt nødvendigt, så kan det blive sværere for industrien at hente de fornødne investeringer udefra, ikke mindst eftersom mange banker er begyndt at se bort fra fossile brændsler.

"Det, der allerede lignede en svær farvelhistorie, er lige blevet en hel del sværere," lyder den dystre konstatering fra Naivan Boroojerdi, inden han vurderer, at de olieselskaber, som kommer til at overleve, vil blive nødt til at tilpasse sig en grønnere fremtid på den lange bane.

 

Total går til kamp mod corona: "Vi har iværksat omfattende tiltag"

Corona stopper den norske vindudbygning

Danmarks oliebranche vil sætte strøm til Nordsøen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også