Equinor vil bruge 50 mia. på klimatiltag frem mod 2030

Udledningen fra norsk olie- og gasproduktion skal reduceres med 40 pct. frem mod 2030. Det vil koste 50 mia. norske kroner. Frem mod 2050 vil Equinor opnå en CO2-neutral udledning via elektrificering af felter.
Det er bl.a. projekter som Hywind Tampen, som Equinor fæstner lid til for at reducere udslip. | Foto: Equinor
Det er bl.a. projekter som Hywind Tampen, som Equinor fæstner lid til for at reducere udslip. | Foto: Equinor

I går aftes kom det frem i flere norske medier, at Norges olie- og gasudvinding skal være CO2-neutral i 2050.

Nu har Equinor i en meddelelse udstukket retningen for den vej, og der er tale om konkrete delmål frem mod CO2-neutralitet.

Det første, og største, skridt vil være fra i dag frem mod 2030, hvor Equinors udledning fra anlæg skal begrænses med 40 pct. i forhold til 2005-niveau. Det mål vil Equinor opnå med tiltag inden for energieffektivisering, digitalisering og elektrificeringsprojekter på felter som Troll, Oseberg og Hammerfest LNG.

Sammenlagt forventer Equinor at springet mod 40 pct. reduktion kommer til at koste 50 mia. NOK (38 mia. DKK). Derefter vil Equinor bevæge sig mod 70 pct. reduktion i 2040 og lige knap 100 pct. i 2050. Equinor forventer, at investeringerne vil have en neutral til positiv nuværdi. Fremadrettet forventer det norske selskab, at investeringerne fremadrettet vil styrke Equinors konkurrenceevne.

Tampen brænder

Equinor skriver desuden, at elektrificering af felter vil udgøre størstedelen af reduktioner. Elektrificering af olie- og gasfelter betyder, at gasturbiner, der er den typisk metode til at generere el på offshore-anlæg på lokationen, erstattes af typisk vindenergi.

Den vindenergi kan enten være i form af kilometerlange kabler til landvind eller flydevind som eksempelvis Equinors testanlæg, Hywind Tampen i Skotland, der kommer til at levere omkring en tredjedel af den nødvendige strøm til i alt fem platforme, når den står klar i slut 2022 midt mellem Snorre og Gullfaks-platformene.

Hvordan fordelen af land- og flydevind kommer til at være i elektrificeringen af platforme, melder Equinor ikke noget om. Sikkert er det dog, at Hywind Tampens 11 møller af 8 MW kommer til at koste 5 mia. NOK (3,8 mia. DKK). Med andre ord, en stor del af de 50 mia. frem mod 2030 skal bruges på flydevind, hvis det er den vej, Equinor vælger at gå.

Selvom afbrændingen af fossile brændstoffer fører til massive udslip, så er der også meget at spare ved at gøre udvindingen grønnere. Det illustrerer Equinor ved at skrive, at målet på 40 pct. i 2030 svarer til en reduktion på omkring 10 pct. af Norges totale CO2-udledning i dag.

Det forventes fortsat, at brancheorganisationen Konkraft vil præsentere sit klimaudspil senere i dag.

Vindens turbulens skilte broderlandene ad i 2019

Gammel dames make-over holder liv i nordsøeventyret

Wintershalls vicedirektør frygter investorflugt fra olie

Shell varsler milliardnedskrivning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også