Shell halter langt efter egne grønne planer

De største olieselskaber kæmper med at veksle ord til handling, når det kommer til grøn energi. Det gælder ikke mindst for Shell, som ellers har udtrykt store ambitioner på området. Det viser en opgørelse lavet af The Guardian.
Det har hidtil vist sig noget sværere gjort end sagt for Shell at gøre porteføljen grønnere som planlagt. | Foto: Marcos Brindicci/Reuters/Ritzau Scanpix
Det har hidtil vist sig noget sværere gjort end sagt for Shell at gøre porteføljen grønnere som planlagt. | Foto: Marcos Brindicci/Reuters/Ritzau Scanpix

Der skal ske meget i 2020, hvis Shell skal kunne leve op til sin vejledende målsætning om investeringer på mellem 4 og 6 mia. dollar (26-40 mia. kr.) i grønne energiprojekter fra 2016 til 2020.

I skrivende stund har det britisk-hollandske olieselskab nemlig ikke investeret mere end omkring 2 mia. dollar (13 mia. kr.) på området i løbet af perioden.

Det fremgår af en opgørelse foretaget af The Guardian.

Dette tal skulle efter planen have været mindst 1 mia. dollar højere på nuværende tidspunkt. Shell har ikke villet kommentere situationen over for mediet.

Men den manglende investeringsvilje til grøn energi begrænser sig ikke kun til Shell – det samme gælder en stribe af konkurrenterne. Således har de fem største olieselskaber i Europa – Shell, BP, Total, Eni og Equinor – i alt brugt omtrent 5,5 mia. dollar (37 mia. kr.) på vedvarende energi frem til i dag. Det skriver The Guardian på baggrund af tal fra analysehuset Rystad Energy.

Til sammenligning havde de samme fem selskaber sidste år et samlet budget på knap 90 mia. dollar (600 mia. kr.)

Lang vej

Som EnergiWatch tidligere har beskrevet, har Shell flere gange understreget sin ambition om at blive verdens største elselskab.

Siden selskabet i 2016 lancerede sin afdeling for new energies, har det i det hele taget forsøgt at positionere sig som en frontløber på det grønne område inden for den globale olie- og gasindustri.

Fra næste år og fire år frem har Shell f.eks. planer om at skulle lægge 2 mia. dollar om året i grønne energiformer.

En del af disse midler må forventes at skulle gå til havvind. Det gav Dorine Bosman, vicepræsident for vindudvikling under Shell New Energies, i hvert fald udtryk for, da EnergiWatch talte med hende under Wind Europe-konferencen i november.

"Vi ser på energisystemer, og havvind har bestemt en stor rolle at spille for os. Især her i de nordiske lande, hvor der ikke er så meget sol. Havvind kan bygges i stor skala, og derfor er det noget for os. Det kan få os frem med hurtige skridt," sagde hun.

Men hvis Shells grønne skridt skal tages så hurtigt, som selskabet selv har fremlagt planer for, skal der altså investeres store penge på området i løbet af 2020.

 

Shell varsler milliardnedskrivning 

Olieselskaber udstilles som verdenshavenes største skurke

Banker tanker op i Shells lånebeholdning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også