G7-landene bruger fortsat milliarder på olie, gas og kul hvert år

Til trods for grønne klimamål støtter G7-landene olie, gas og kul-industrien med 100 milliarder dollar om året, viser en ny rapport.
Foto: ritzau/Vahid Salemi/AP
Foto: ritzau/Vahid Salemi/AP

Hvert år pumper de store G7-lande samlet over 100 milliarder dollar ind i olie, gas og kul-industrien. Det viser en ny rapport udarbejdet af en gruppe forskere fra henholdsvis en britisk tænketank, en amerikansk organisation mod fossile brændstoffer, en canadisk tænketank for bæredygtig udvikling og den amerikanske miljøorganisation NRDC.

Det skriver Euractiv.

Rapporten kritiserer G7-landene USA, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, Frankrig og Canada for at blive ved med at støtte kul, olie og gas-produktionen i stedet for at vende sig mod de mere klimavenlige grønne energiformer som vind og sol. Forskerne giver ligeledes udtryk for, at det store fokus på sort energi er en stor forhindring for den grønne omstilling.

Ved klimatopmødet COP21 i Paris blev der femlagt tal, som viste, at verdens 20 største økonomier gav næsten fem gange så meget i statsstøtte til sort energi, som de gav i tilskud til vedvarende energi. Og ved at fjerne subsidier til fossilenergi kan man skære 10 pct. af verdens CO2-udslip i 2050.

Selv om det i rapporten bemærkes, at nogle af G7-landene har iværksat positive initiativer, eksempelvis at Frankrig er godt i gang med at udfase produktionen af fossile brændstoffer, mens Canada fjerner støtten fra kulminedrift, så er forskerne fortsat bekymret for udviklingen.

”Regeringerne i G7-landene bruger stadig mange ressourcer på fossile brændstoffer og er i seriøs risiko for ikke at leve op til deres aftale om at udfase subsidier til fossil energi i 2025,” skriver organisationen NRDC.

Forskerne langer samtidig ud efter USA, der ud af de syv lande, ifølge rapporten har gjort mindst for at gavne klimaet. Den amerikanske præsident Donald Trump, der under sin valgkamp lovede at hjælpe USA’s kulindustri, har da også tidligere meldt ud, at han trækker USA ud af den globale klimaaftale, der blev indgået i Paris i 2015.

Og i marts 2017 underskrev præsident Trump ligeledes et dekret om at fjerne Obamas Clean Power Plan, der skulle begrænse udledningen af klimaskadelige stoffer fra kulfyrede kraftværk, da Trump mener, det er en hindring for olieboring og kulminedrift.

Samme år udkom en omfattende klimarapport fra den amerikanske regering, hvor over 50 forskere skrev under på, at udledningen af fossile brændstoffer er den primære årsag til global opvarmining.

 

"Forskningen i vedvarende energi går alt for langsomt" 

EU foreslår målsætning om 25 pct. klimainvesteringer i nyt budget

Verdens lande når til enighed ved klimatopmøde i Bonn 

Grøn energi boomer i USA trods Trumps tilbagerulninger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Thomas Borberg

"Told på kinesiske vindmøller er en mulighed"

Læs også