Dong Energy står foran vigtig dyst med amerikansk storsatsning

Når auktionen i Massachusetts skydes i gang, er der meget på spil for Dong Energy, der har forberedt sig i flere år.
Foto: Fred.Olsen Windcarrier
Foto: Fred.Olsen Windcarrier
AF RITZAU FINANS

En af de helt store kampe venter forude for Dong Energy på det amerikanske marked, hvor selskabet for to år siden indledte en storsatsning med udvikling af havmølleparker.

Slaget kommer til at stå i Massachusetts, hvor tre projekter skal op mod hinanden i en auktion, hvor Dong Energy sammen med sin partner, Eversource Energy, stiller op med et projekt under navnet Bay State Wind.

"Det, vi helt klart arbejder hen imod, er auktionen, som kommer her i Massachusetts," siger Thomas Brostrøm, som er chef for Dong Energy i Nordamerika, i et interview med Ritzau Finans i Anaheim, Californien.

Energiselskaber klar til udbud på amerikansk havvind

Købte udviklingsrettigheder i 2015

Foreløbig har forberedelserne været to år undervejs, efter at Dong Energy i april 2015 sikrede sig projektudviklingsrettighederne til det 300 kvadratmil store havområde 15 mil fra Martha's Vineyard.

Med Thomas Brostrøm i spidsen åbnede Dong efter det køb et kontor i Boston, hvor der i dag er 20 ansatte - bakket op af organisationen i Europa, hvor Dong i forvejen har 3600 megawatt offshore-vindenergi i drift og slår sig op på at være "den globale leder i offshore vindenergi".

Thomas Brostrøm og resten af Dong-holdet ser frem til, at myndighederne i Massachusetts senest 30. juni kommer med den endelige spilleplan for auktionen, den såkaldte Request For Proposal (RFP), som også sætter de størrelsesmæssige rammer.

Skotter speeder op i amerikansk havmøllekapløb

Vigtig med skala

"Lovgivningen i staten har fastsat et minimum på 400 megawatt, men auktionen kan godt bliver større, og der kan også godt komme flere vindere," forklarer Thomas Brostrøm.

For Dong er det vigtigt med volumen i projekterne.

"Skala er vigtigt for os, og derfor har vi også sagt, at mellem 400 MW og 800 MW mener vi, er den rigtige størrelse for at få så omkostningseffektivt et projekt som muligt. Det er noget af det, vi kigger på nu - om det er 400, 600 eller 800, som vi mener vil være det bedste," siger Thomas Brostrøm.

"Vi regner med, at det faktisk bliver så fleksibelt, at du kan byde mellem 200 til 800, men det får vi først afklaring på ved udgangen af juni," tilføjer han.

Det, der har banet vejen for udbuddet, er, at Massachusetts i august 2016 vedtog, at statsforsyningsselskaber skal købe 1600 megawatt vindenergi inden udgangen af 2017. Den beslutning blev set som en kæmpe milepæl for offshore vindenergi i USA.

Statoil satser benhårdt på spirende amerikansk vind-kapløb

Fast strømpris over 15-20 år

Når første auktion formelt bliver skudt i gang i slutningen af juni med RFP'en, så får Dong Energy og de andre deltagere forventeligt fire til fem måneder til at lave deres ansøgninger og byde en pris på strøm over en 15-20-årig periode.

"Vi forbereder jo os allerede nu, for vi er i gang med alle benbøjningerne til det, men der er jo ret meget arbejde, der skal gøres, før du kan byde ind på så stort et projekt," siger Thomas Brostrøm.

Han er dog ikke bange for, at selskabet kommer til at lave en masse forgæves arbejde, hvis det ender med et nederlag under auktionen.

"Vi vil rigtigt gerne vinde det første projekt, det er der ingen tvivl om, og det arbejder vi stærkt på. Men hvis vi ikke vinder i første runde, så kommer der en ny inden for 24 måneder," siger Thomas Brostrøm og henviser til de 1600 megawatt, som staten har sat sig for øje foreløbigt.

Brostrøm begrunder også optimismen med, at omkostningerne i europæiske projekter er kommet så langt ned, at det også har styrket troen på en stærk fremtid for offshore vindenergi i USA.

Spædt amerikansk vindmarked udfordrer danske bejlere

Kan komme i drift i 2022/23

Hvis Dong løber med sejren i første hug, hvilket bliver afgjort forventeligt i foråret 2018, så mener Thomas Brostrøm, at Bay State Wind kan komme i drift "omkring 2022/23-stykker".

Dermed kan projektet blive det første store havmølleprojekt i USA - og det næste i rækken efter landets første projekt, Block Island, som med fem møller er af en beskeden størrelse på 30 megawatt.

Trods størrelsen har Block Island ifølge Thomas Brostrøm været en vigtig milepæl, da det har skabt en markant større interesse for havvind i landet.

"Når det så er sagt, er det næste skridt at gå til et stort skalerbart projekt, hvor du får skabt et projekt, der er langt mere konkurrencedygtigt på prisen. Vi kunne godt blive tæt på de første med et stort projekt," vurderer Thomas Brostrøm.

Dong vil være størst i USA

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også