Siemens bremser GE's Alstom-opkøb

Tyskerne forsøger at trumfe et amerikansk bud på franske Alstoms energiforretning.

Hvis I får vores tog-forretning og jeres aktionærer en masse penge, får vi jeres energiforretning.

Sådan lyder et opsigtsvækkende tilbud til Alstom fra industrikæmpen Siemens, efter at det i sidste uge kom frem, at amerikanske GE er i færd med at overtage franske Alstoms energiforretning med blandt andet vindmøller og kraftværker.

GE går efter Alstoms energiforretning

Tilbuddet er kommet i et brev til Alstoms topledelse, hvor Siemens "signalerer deres vilje til at diskutere fremtidige strategiske muligheder" med det franske selskab.

Industrikæmpen vil ikke uddybe indholdet af brevet, men ifølge Financial Times er der altså tale om et byt af aktiver. Ifølge Bloomberg overvejer Siemens dog også at matche det amerikanske tilbud på omkring 13 mia. dollar for at overtage energiforretningen.

Handel med aktier suspenderet

Selvom Siemens først i weekenden igangsatte kurtiseringen af det franske selskab, har det allerede fået politiske konsekvenser.

Buddet har nemlig fået den franske økonomiminister Arnaud Mounteborg til at udskyde et møde om den amerikanske overtagelse med GE-topchef Jeffrey Immelt, samtidig med at den socialistiske topminister signalerede stor velvilje over for en fransk-tysk aftale.

Forhandlingerne fik i weekenden Alstom til at bede om, at handlen med selskabets aktier blev suspenderet, indtil onsdag 30. april, hvor det franske selskab vil fortælle om deres strategiske beslutning.

Påvirker vindmarkedet

Både en fransk-amerikansk og en tysk-fransk aftale vil få konsekvenser for særligt markedet for havvindmøller, hvor Alstom er ganske langt fremme. Her er GE til gengæld langt bagud, men det vil et opkøb af den franske forretning vende op og ned på.

Skulle Siemens i stedet overtage Alstoms energiforretning, vil det omvendt cementere det tyske selskabs position som absolut markedsleder på området for havmøller, som de i forvejen sidder tungt på.

"Køber GE Alstom, så vil selskabet få det ben med og vil kunne ekspandere det. Så det vil være til at skabe en stærkere konkurrence og på sigt en stærkere spiller," sagde Sydbank-analytiker Jacob Pedersen i sidste uge Ritzau Finans.

Analytiker om Alstom-rygter: Opkøb vil styrke GE

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også
Foto: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter