Vokseværk koster overskud hos SE

Energiselskabet SE's forretning vokser kraftigt, men overskuddet lader vente på sig.
Niels Duedahl | Foto: SE
Niels Duedahl | Foto: SE
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

It takes money to make money.

Det synes at være mantraet i syd- og sønderjyske SE, der i 2013 havde mest held med at bruge penge. Sidste år blev året, hvor energiselskabet sammen med PFA købte Dong’s samlede portefølje af landvindmøller, og 2013 blev året, hvor selskabets største enkeltinvestering - købet af Stofa for 1,9 mia. kr - skulle integreres med den øvrige forretning.

Salget i SE-koncernen boostes kraftigt af, at Stofa blev en del af familien kort efter nytår 2013, og omsætningen i Danmarks næststørste andelsejede energiselskab er vokset fra 3,1 mia. kr. i 2012 til 4,5 mia. kr. i 2013.

SE vil grave fiber ned i hovedstaden

Det har imidlertid langtfra været gratis.

SE’s tv- og bredbåndskunder hos Waoo og Stofa er blevet samlet på en nyudviklet it-platform, og udover at det kræver mange mandetimer og flere frustrerede kunder og sure Facebook-kommentarer end normalt, har det også krævet ekstraordinære omkostninger.

”Året har stået i integrationens tegn, og derfor har vi brugt kræfter og ressourcer på at få Stofa integreret i vores virksomhed. Det har naturligvis krævet ekstraordinære udgifter og mange ressourcer, men vi er overbeviste om, at når vi er færdige med denne overgangsperiode, vil vi kunne tilbyde vores kunder nogle meget mere attraktive produkter, pakket ind i den bedste service,” siger adm. direktør Niels Duedahl.

Nye kunder over det hele

På kundesiden fik SE sidste år 20.000 nye fiberkunder, Stofa fik 45.000 nye bredbåndskunder, og SE Big Blue, der sælger energirådgivning til erhvervslivet, leverede energibesparelser på 199 mio. kilowatt-timer (kWh).

"2013 har været et godt og meget spændende år for os i SE. Vi har mærket de store fordele ved opkøbet af Stofa, vi er blevet førende inden for landvind i Danmark, og vi har budt en masse nye kunder velkomne overalt i forretningen," siger Duedahl.

De mange tiltag sidste år og en rekordvækst i Stofa betyder, at SE’s driftsindtjening før ekstraordinære omkostninger lyder på 741 mio. kr., næsten en fordobling år til år, men efter de ekstraordinære omkostninger lander det på 671 mio. kr.

Duedahls lobbyister: Sæt Kriegers Flak på land

På trods af - eller måske nærmere qua - den store vækst, samt store afskrivninger på ca. 700 mio. kr., præsterede SE et underskud sidste år på minus 124 mio. kr. mod et overskud året forinden på 110 mio. kr.

Niels Duedahl og co. forventer først, at SE lander et overskud - før skat - i 2015, så 2014 kommer fortsat til at stå i "integrationens tegn". Forventningen er, at driftsresultatet øges med mere beskedne 30 mio. kr. i 2014.

SE satser millioner på nyt it-eventyr

SE-millioner i vindmølleopstiller

SE-greb sikrer firma 18.000 MWh årligt

Duedahl vil ind på mobilmarkedet

Topøkonomer opgiver energisektoren

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også