Dong sælger vindpark til japanere

Marubeni og UK Green Investment Bank køber 50 pct. af britisk Dong-park for 4,5 mia. kr.
Anholt-parken. | Foto: Siemens
Anholt-parken. | Foto: Siemens
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

Japanske Marubeni og Storbritanniens grønne investeringsbank har købt halvdelen af Dong's britiske havvindmøllepark Westermost Rough, der i øjeblikket er under opførelse.

De to nye medejere lægger 2,1 mia. kr. her og nu for 50 pct. af parken. Derudover vil Dong få yderligere 2,4 mia. kr. frem mod 2015, hvor parken sættes i drift. Dermed poster japanerne og briterne samlet 4,5 mia. kr. i parken.

Westermost Rough er på i alt 210 megawatt (MW), og det er samtidig den først havvindmøllepark, hvor Siemens' største mølle - på 6 megawatt (MW) - tages i brug kommercielt.

Det første fundament til parken, der befinder sig nær Hull på den britiske østkyst, blev installeret i februar i år, og parken forventes at være i fulde omdrejninger i første halvår 2015.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

“Aftalen med Marubeni og UK Green Investment Bank er et stort skridt for Dong Energy’s partnerskabsmodel. Vi har været i stand til at indgå et partnerskab med delt risiko for opførelsen og samtidig opnå betydelig værdiskabelse fra transaktionen. Marubeni og UK Green Investment Bank er to veletablerede og troværdige strategiske investorer," siger Samuel Leupold, executive vice president i Dong Energy Wind Power, i en meddelelse.

Frasalg begyndte i 2010

Dong har et mål om at frasælge op til 50 pct. af de havvindmølleparker, man opfører. Alt efter om der er tale om finansielle eller strategiske investorer, kan parterne købe sig ind på forskellige tidspunkter i projektet og - som i tilfældet med Westermost Rough - dele en del af risiciene i forbindelse med byggeriet.

Dong startede i 2010 med at sælge 50 pct. af Nysted-parken til PensionDanmark, og siden er partnerskabsmodellen blevet brugt ved Walney-, Anholt-, Borkum Riffgrund 1- og London Array-parkerne. Dong tjener penge på at bære en stor del af risiciene og får samtidig frigivet kapital, som kan bruges til at investere i nye parker.

"Deres beslutning om at blive medejere i Westermost Rough ser vi som en tillidserklæring til Dong Energy’s evne til at lede og udføre anlægsprojekter inden for offshore vind og anvende ny teknologi. Vi er stolte af, at vi er internationalt anerkendt som en attraktiv partner og markedsleder inden for offshore vind. Med dagens aftale frigør vi kapital til at videreføre vores investeringsprogram og opfylde vores 2020-mål," siger Leupold.

Foto: DONG Energy
Foto: DONG Energy

Det første fundament installeres på Westermost Rough. Foto: Dong Energy

Kendt partner

Det er ikke første gang, at Dong og Marubeni laver forretninger sammen. Marubeni købte i 2011 49,9 pct. i Gunfleet Sands-havmølleparken i Storbritannien med en kapacitet på 172 MW. Det er til gengæld først gang, at Dong og UK Green Investment Bank laver en partnerskabsaftale om en møllepark.

"Westermost Rough er et afgørende projekt i udviklingen af den britiske offshore sektor. Vi vil for første gang på kommerciel basis se en 6 MW vindmølle opført, næsten dobbelt størrelse af de typiske eksisterende møller. Dette er et vigtigt skridt til at reducere omkostningerne ved opførelse af havvind og ved elproduktion," siger Shaun Kingsbury, adm. direktør i UK Green Investeringsbank.

Marubeni er et mere end 150 år gammelt gammelt japansk selskab, som er børsnoteret i Tokyo og har omkring 34 gigawatt elkapacitet i sin portefølje. UK Green Investment Bank er fra 2012 og har til formål at investere britiske skatteyderes penge i grønne virksomheder. Banken har tidligere også investeret i havmølleparkerne Walney, London Array og Rhyl Flats.

Dong til industrien: Skab britiske vindjob eller sig farvel

Siemens bygger stor vingefabrik i Storbritannien

Vingefabrik ligner politisk foræring fra Siemens

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også