EnergiWatch

Din elregning stiger – mens elprisen falder

Danskernes elregning er steget med 14,5 pct. siden 2009, men i samme periode er prisen på ren el faldet. Stigningen skyldes øgede afgifter og administration, viser analyse.

Foto: Ole Lind

Elregningen for en gennemsnitslig dansk familie er siden 2009 steget med 1150 kr. Men det skyldes ikke prisstigninger på ren el – den pris er nemlig faldet i perioden.

Når danskerne i dag har en dyrere elregning, skyldes det i stedet højere afgifter og andre administrative omkostninger.

Gratis strøm om lørdagen 

Det viser en ny analyse, som Sydbank har lavet i samarbejde med Energitilsynet.

”Det er tydeligt, at den samlede årlige udgift til el stiger, mens den rene elpris oplever en mere flad udvikling. Til gengæld er afgifter og moms steget en del over årrækken. Det betyder, at den rene elpris i dag udgør en mindre del af den samlede elpris,” siger Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank.

Ren el koster mindre

Analysen fra Sydbank og Energitilsynet viser, at den rene el i dag udgør 1450 kr. af den samlede gennemsnitsregning på 8950 kr. Til sammenligning går 5100 kr. til afgifter og moms.

I 2009 betalte den typiske familien Danmark en elregning på 7800 kr. – hvoraf 1500 kr. rent faktisk gik til betaling af el, mens ”blot” 4300 kr. gik til afgifter.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Det betyder, at ren el i 2009 udgjorde 19 pct. af den samlede pris, mens tallet i dag er 16,2 pct.

Den resterende del af elregningen dækker over administration og abonnement til elselskabet samt betaling for transport af elektriciteten til et netselskab.

Forvent ikke store besparelser

Forbrugerøkonom Camilla Skovsbo Erichsen råder generelt folk til at undersøge markedet for at finde de mest fordelagtige elpriser.

Men man skal ikke forvente at finde guld i et selskabsskifte, pointerer hun.

”Man skal være opmærksom på, at de penge, man betaler til netselskabet, og de afgifter, der er pålagt el, ikke påvirkes af, at man skifter elselskab. Det er altså kun den rene elpris og abonnementet til elselskabet, der påvirkes, hvis man skifter.”

Årlig udgift til el for en typisk familie og opdeling af den samlede udgift:

 

Foto: Sydbank
Foto: Sydbank
 

Energinet.dk efter elpris-amok: Det havde vi ikke forudset

Svenske atomkraftproblemer sender elpris i vejret

Danmark fastholder EU's højeste elpriser

Aggressive jyder klar til ny udbudsrunde

NRGi-direktør efter bøde: Vi har rettet ind

Lektor: Millionbøde til NRGi overrasker ikke

Mere fra EnergiWatch

Vestas-opkøb skyder KK Wind op omkring fem milliarder

Det suverænt største køb skal ikke blot gøre KK Wind Solutions eksklusiv leverandør til Vestas men også skyde leverandøren ind på det kinesiske marked – og gøre det både lettere og billigere at skaffe komponenter, konstaterer topchef.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Nel leverer nyt millionunderskud

Trods sorte tal på bundlinjen for første kvartal lander Nel Hydrogen igen et trecifret millionunderskud efter årets andet af slagsen. Det er dog lykkedes det norske brintselskab at mindske det røde tal en kende sammenlignet med i fjor.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs