Danmark fastholder EU's højeste elpriser

Selv om den danske elpris stod bomstille i 2012, og den omvendt steg i tre ud af fire af EU-landene, er Danmark stadig det land i unionen, hvor strømmen er dyrest. Uden skat og afgifter er billedet dog et helt andet.
Foto: Casper Dahloff
Foto: Casper Dahloff

Forbrugerne i 22 ud af EU's 27 medlemslande måtte sidste år sluge en stigning i elprisen, mens prisen har stået stille i Danmark.

Det fremgår af en opgørelse fra Eurostat, som samtidig viser, at Danmark sammenlignet med størstedelen af de andre EU-lande, fortsat er unionens dyreste medlemsstat, når det kommer til el.

Danmark topper listen med en gennemsnitspris på 29,7 euro pr. 100 kWh eller 2,22 kr. pr. kWh.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Herefter følger Cypern med en pris pr. kWh på 2,17 kr. og Tyskland, der har oplevet en stigning på 5,7 pct. i 2012, med 1,99 kr.

Dejligt for Sverige

Gennemsnittet for alle 27 EU-lande er en stigning på 6,6 pct.

Svenskerne kan til gengæld glæde sig over, at den gennemsnitlige pris for en kWh er helt nede på 1,55 kr. - cirka 30 pct. lavere end den danske. Samtidig er prisen i 2012 faldet med 4,7 pct.

I Dansk Energi glæder adm. direktør Lars Aagaard sig over, at de danske energiselskaber har formået at holde elprisen i ro, mens den er steget i størstedelen af Europa.

"Det er godt for kunderne og for de danske konkurrenceudsatte virksomheder. I Danmark lykkedes vi nemlig fortsat med at holde elpriserne i ro, alt imens vi investerer i den grønne omstilling," siger direktøren i en pressemeddelelse.

Aagaard tilskriver større mængder vind- og vandkraft som hovedårsagen til, at prisen i Danmark er holdt i ro, mens svenskerne oplevede et fint fald.

Skatter gør ondt

Samtidig forklarer han, at Danmark ville ligge betydeligt pænere placeret, hvis elprisen blev renset for skatter og afgifter. I Danmark udgør skatter og afgifter nemlig omkring 56 pct. af den samlede elregning, mens svenskerne slipper med omkring 30 pct.

"Selvom elprisen er holdt i ro, og energiselskaberne leverer en særdeles konkurrencedygtig vare til danskerne, så opleves det som dyrt. Den danske europarekord i elbeskatning driver nemlig danskernes elpriser op over det, som borgerne i vores nabolande oplever. Det virker paradoksalt i forhold til den politiske ambition om, at vi skal øge anvendelsen af el," siger Lars Aagaard.

Ifølge opgørelsen fra Eurostat var Danmark ikke langt fra at blive overhalet af kriseramte Cypern, der har oplevet stigninger i elprisen på mere end 20 pct. De billigste elpriser findes ikke overraskende i østlandene.

Opgørelsen herunder er opgjort efter gennemsnitlig pris i euro pr. 100 kWh. Parentesen angiver udviklingen i pct.

DE FEM DYRESTE LANDE

1. Danmark 2,22 kr. pr. kWh. (0 pct.)

2. Cypern 2,17 kr. pr. kWh (+ 20,6)

3. Tyskland 1,99 kr. pr. kWh (+ 5,7 pct.)

4. Italien 1,71 kr. pr. kWh (+ 11,2 pct.)

5. Irland 1,70 kr. pr. kWh (+ 9,7 pct.)

 

DE FEM BILLIGSTE LANDE

23. Letland 1,02 kr. pr. kWh (+ 0,6 pct.)

24. Litauen 0,94 kr. pr. kWh (+ 12,7)

25. Estland 0,83 kr. pr. kWh (+ 7,8 pct.)

26. Rumænien 0,85 kr. pr. kWh (+ 4,4 pct.)

27. Bulgarien 0,72 kr. pr kWh (+ 9,2 pct.)

 

Herunder kan du se en opgørelse over elpriserne i EU uden skatter og afgifter, men med PSO-afgiften, som er betalingen for vedvarende energi.

 

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også