SE med rød bundlinje trods voldsom vækst

Stofa driver SE's omsætning og indtjening kraftigt i vejret i første halvår af 2013. Bundlinjen er dog fortsat rød, men den bliver snart sort, siger tilfreds direktør.
AF JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV OG KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

Trods rød bundlinje er væksten voldsom hos SE-topchef Niels Duedahl & co. i det sønderjyske, hvor indtjening og omsætning er steget heftigt i første halvår.

Det viser tallene for årets første seks måneder, hvor SE, det tidligere Syd Energi, kan præstere en vækst i omsætningen på 30 pct. fra 1.501 mio. kr. til 2.167 mio. kr.

I samme periode er væksten i driftsindtjeningen hos Danmarks tredjestørste energiselskab, der leverer el til godt 250.000 danskere, hoppet i vejret med 44 pct. til 331 mio. kr.

SE opsluger endnu et elselskab

Aggressive planer

Den ekstraordinært store vækst i omsætning og indtjening skal tilskrives sidste års køb af tele- og bredbåndsselskabet Stofa, som har 400.000 kunder. Stofas bidrag til forretningen tæller med i fem af de seks måneder i første halvår, siger Niels Duedahl, som siger, at "han er stolt over resultatet", fordi selskabet igen formår at øge driftsoverskuddet.

"Både SE og Stofa har meget aggressive vækstplaner, og dem indfrier de begge. Det er jeg glad for, for det er ganske ambitiøse planer," siger Duedahl til EnergiWatch.

Flere pensionschefer lune på ny projektidé fra SE 

Han medgiver, at netop tilgangen af Stofa betyder meget i fremgangen, men samtidig har selskabet formået over en bred kam at trodse en hård vinter og "fortsætte den positive udvikling".

Ser man bundlinjen, viser resultatet et minus på 43 mio. kr. før skat. Det er 16 mio. kr. mindre end sidste år, hvor underskuddet lød på 59 mio. kr.

Sorte tal på vej

De røde tal på bundlinjen skyldes den hidsige investeringsaktivitet, lyder det fra SE-topchefen, der hæfter sig ved, at indtjeningen peger i den rigtige retning.

"Vi har investeret otte mia. kr. de sidste ti år, og når man investerer for enorme beløb, får man de tømmermænd, der følger med i form af afskrivninger," siger Niels Duedahl. Han forventer, at de røde tal i regnskabet fordufter meget snart - selvom investeringsaktiviteten fortsætter ufortrødent.

Aggressive jyder klar til ny udbudsrunde

"Endnu tjener vi ikke helt nok til at kunne dække afskrivningerne, men næste år er der sorte tal. Det vil være epokegørende," siger Niels Duedahl, der siden tiltrædelsen i 2009 har leveret underskud hvert år og døjet med store nedskrivninger på fibernettet. Også i årene op til Duedahls entre i SE kørte koncernen med røde tal på bundlinjen.

"Nu slår det snart igennem, og vi bliver meget mere værdiskabende," siger direktøren, der har en fortid hos blandt andet TDC og LEGO.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Fremtiden ser lys ud

Det sønderjyske energiselskab købte Stofa i oktober sidste år. Selskabet raslede samtidig med sablen over for telegiganten TDC, som blev lovet kamp til stregen. SE har satset kraftigt på at rulle fibernet ud til sønderjyderne, og det fortsætter.

"Vi vil være national udfordrer til TDC, og det kræver en udvikling af teleinfrastrukturen. Vi mener, at nogen skal tage et ansvar for at udvikle nettet. To megabit hastighed er patetisk i forhold til et land som Sydkorea, hvor hastigheden er på 1.000 megabit i 2015. Vi tager ansvar for udviklingen af nettet," siger han.

SE vil ansætte 40-50 tyskere og polakker

Planen med opkøbet og udviklingen af nettet følger indtil videre planen, og fra 1. januar vil SE-Stofa universet være klappet og klart, fortæller SE-direktøren, der ikke lægger skjul på sin begejstring over mulighederne i at samarbejde på tværs.

For godt nok kommer integrationen af de to selskaber til at koste 10-15 mio. kr. i år på grund af samkøring af bl.a. it-processer og udviklingen af en fælles produktplatform. Men det er småpenge i forhold til det fremtidige potentiale, siger Niels Duedahl med henvisning til, at Stofa allerede i dag har 400.000 kunder.

"I SE har vi fibernet, som i 2016 dækker 300.000 mennesker. Det er hele Syddanmark, og i det net slipper vi Stofa løs. De kan bare gå om bord. Vi skal vækste voldsomt," siger Duedahl, som forudser, at Stofas privatforretning som følge heraf vil vokse voldsomt. Han tilføjer, at der er gode takter i erhvervsforretningen, hvor store kunder som Siemens Wind Power, Lego og Danfoss flytter tusindvis af kunder fra adsl til fiber.

SE-regnskab for første halvår 2013

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også