DONG's problem-obligation koster investorer 300 mio.

Der er kun tabere i sagen om DONG's problematiske hybridobligation, som koster investorerne mange millioner og kan skade DONG fremadrettet. Men den største skurk er S&P, siger Danske Bank-analytiker.
Foto: DALHOFF CASPER
Foto: DALHOFF CASPER

Den ene dag kunne de alle tælles som egenkapital, dagen efter som gæld. Nu skal de byttes ud og konsekvensen bliver, at investorerne taber mere end 300 mio. kr., mens regningen for DONG Energy endnu er ukendt.

Alt afhængig af, hvad der sker fremadrettet kan DONG's regning dog meget vel ende på den grimme side af 200 mio. kr.

”Det her koster kassen, og det er en sag, hvor der kun er tabere," siger Danske Banks DONG-analytiker, Jakob Magnussen, som bakkes op af analytikerkollega i Jyske Bank, Jens Houe Thomsen.

"Det er voldsomt irriterende for DONG og for de investorer, som ligger med den her hybridobligation. De taber penge, og det er aldrig sjovt," siger han.

Den dyre sag omhandler DONG's særlige "3010 hybridobligation", som selskabet udstedte for fem mia. kr. af i vinteren 2011.

DONG opgiver obligations-tvist med S&P 

Skuffende opgivelse

Mere end to år efter, helt præcist 2. april i år, valgte kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's at ændre synet på den sjældne obligation. Nu talte den pludselig som gæld og ikke som egenkapital, og det var i den grad en bét for DONG, der i forvejen havde seriøse finansielle udfordringer.

Derfor meddelte DONG straks efter ændringen fra S&P, at selskabet ville forsøge at få kreditvurderingsbureauet og myndighederne til at revurdere de degraderede obligationer.

I dag meddeler DONG så, at det forsøg er opgivet, og at selskabet i stedet vil tilbyde de investorer, der har købt de nu degraderede lånebeviser, at tilbagekøbe dem til kurs 104. Det er markant lavere end de 110, den var ved lukketid fredag, men også en smule højere end den kurs 101, som DONG ifølge låneaftalen har mulighed for at benytte sig af.

"Det er en dårlig dag for DONG, fordi mange investorer er skuffede over, at det ikke lykkedes at ændre prospektet. Så vil mange måske sige, at de ikke vil røre ved DONG bagefter," siger Jakob Magnussen fra Danske Bank.

DONG har ikke kommunikeret til markedet, at det ville lykkedes at ændre ratingen på den degraderede obligation.

"Men bare det, at DONG sagde, at de ville arbejde på prospektet, det tolker markedet som om, at det vil kunne lykkedes. Prisudviklingen pegede på, at det var en done deal," siger Danske Bank-analytikeren.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Dyr byttemulighed

DONG's tilbud betyder, at de investorer, der sidder på hybridobligationerne, ender med en samlet regning på godt 310 mio. kr., som kort sagt skyldes, at værdien af hybridobligationerne er faldet.

Ved lukketid fredag lå obligationerne omkring kurs 110, mens de efter dagens udmelding fra DONG er dykket til kurs 104, den pris energiselskabet har tilbudt at købe dem tilbage for.

De seks kurspoint svarer til, at værdien af obligationerne, der oprindeligt blev udstedt 700 mio. euro af - godt fem mia. kr. - er faldet fra 770 mio. euro til 728 mio. euro.

Et fald på 42 mio. euro på en dag, der svarer til godt 313 mio. kr.

Da der endnu ikke er fastlagt en rente på den nye hybridobligation, som DONG tilbyder investorerne, er det ikke muligt at regne ud, hvad regningen bliver for det danske selskab. Men som udgangspunkt bliver regningen voldsom, fordi DONG skal bruge 28 mio. euro mere på at tilbagekøbe obligationer end de 700 mio. euro de fik i kassen ved udstedelsen.

Hvis DONG ikke får en rentegevinst kan regningen altså ende på 28 mio. euro, knap 210 mio. kr.

S&P er synderen

At den unikke 3010-hybridobligationen skulle vise sig at volde så mange problemer for DONG, som tilfældet har været, lå ellers ikke i kortene, fortæller Jens Houe Thomsen.

For selvom obligationen er unik - DONG er det eneste selskab i Europa, der har udstedt netop den type lånebevis - brugte det danske selskab ifølge analytikeren stor energi på en tæt dialog med S&P forud for udstedelsen i 2011 for netop at undgå den situation, der er opstået.

"På trods af, at de var så tæt på hinanden, knækker filmen og S&P siger, at det ikke gælder længere. Det er ikke sjovt for DONG," siger Jens Houe Thomsen.

Jakob Magnussen er enig. Han fortæller, at DONG og S&P kort inden ændringen fra S&P havde haft en samtale om hybridobligationen, hvor kreditvurderingsbureauet ikke havde tændt advarselslamperne.

"S&P's ageren i denne sag har været skuffende og overraskende. Dybest set ændrer rating bureauet spille-reglerne undervejs, hvilket gør, at de bliver sværere at regne med," siger han.

De må ikke skolde investorerne

Når DONG vælger at tilbyde et tilbagekøb af obligationerne til kurs 104 og ikke 101, som selskabet ellers kan ifølge låneaftalen, er det ifølge analytikerne et udtryk for, at selskabet befinder sig et sted, hvor det gælder om at holde tungen lige i munden.

Udover obligationsinvestorerne, som køber obligationer, er selskabet lige nu i færd med at kurtisere flere potentielle aktieinvestorer, som en del af selskabets storstilede kapitaludvidelse.

"De skal snart mødes med obligationsinvestorerne igen, så de må ikke skolde dem helt. Derudover møder de aktieinvestorer, der er større institutionelle investorer, som kunne være på vej ind i DONG, som vil sige, at de ikke skal have lov til at tage fuld kompensation. At DONG i stedet skal bruge muligheden for at komme af med noget dyr finansiering for i stedet at få noget billig finansiering," siger Jyske Bank-analytikeren.

Selvom DONG med manøvren forsøger at komme både de nuværende obligationsinvestorer, der taber penge, og potentielle aktieinvestorer i møde, kommer det formentlig til at koste fremadrettet.

”Det kan godt være, at de investorer, der har brændt sig på hybridobligationen, vil sælge ud af de andre DONG-obligationer de har. Det kan skabe prispres på de andre DONG-obligationer," siger Jakob Magnussen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Astrid Vellguth

Indtjeningen daler hos Total Energies

For abonnenter

Læs også