Danske Bank: Kølig S&P-rating godt nyt for DONG

Det er godt nyt, når den amerikanske kreditvurderingsgigant Standard & Poor's fastholder DONG Energys BBB+ rating og samtidig ser negativt på udsigterne. De tror på DONG's intentioner, siger Danske Bank-analytiker

Selvom det for udenforstående kan virke en anelse nedslående, at DONG Energy igen må tage til takke med en BBB+ rating og et såkaldt "negativt outlook" fra ratinghuset Standard & Poor's, er det i bund og grund godt nyt for den danske energikoncern.

Det mener Danske Banks DONG-analytiker Jakob Magnussen.

”Det er et udtryk for, at S&P er med på, at DONG prøver at gøre de rigtige ting og ikke har taget de pessimistiske briller på. Intet nyt er godt nyt, når det gælder DONG”.

S&P fastholder negativt ratingsyn på DONG

DONG: Vi går ikke længere ned end BBB+

Kreditvurderingen er vigtig for DONG Energy, som netop nu er i gang med en større økonomisk handlingsplan, der blev søsat efter et rædsomt regnskab for 2012, der bød på et underskud på fire mia. kr.

Planen indeholder en kapitaludvidelse på mindst 6-8 mia. kr., som skal polstre egenkapitalen, og her er ratingbureauernes vurdering afgørende. Samtidig har DONG over for sine investorer forpligtet sig til, at selskabet som minimum vil være i stand til at fastholde den nuværende rating BBB+, som selskabet dykkede til i august sidste år.

Ifølge Jakob Magnussen er der rigtig mange ting, der er afgørende for DONG Energy i den kommende tid.

Udover forsøget på kapitaludvidelse er der genforhandling af urentable gaskontrakter, omkostningsreduktioner, frasalg og spørgsmålet om, hvornår DONG får gang i et cashflow fra deres nye aktiviteter på bl.a. olie- og gasfelter.

Egenkapital eller gæld?

Endelig er der vurderingen af DONG's hybridobligationer, som har en værdi på 700 mio. euro, godt 5,2 mia. kr. Det kom for nylig frem, at S&P mener, at hybridobligationerne skal tælle som 100 pct. gæld og ikke egenkapital, som DONG har taget udgangspunkt i.

DONG Energy annoncerer i slutningen af andet kvartal, om det er lykkedes dem at få kategoriseret hybridobligationerne som egenkapital. Hvis ikke det lykkedes, tyder meget på en nedgradering fra BBB+, men det regner Jakob Magnussen ikke med.

”Jeg tror, at det lykkes for dem at ændre prospektet. De skal overbevise skat om, at hybriden efter ændringerne stadig er at betragte som en obligation. Det har Skat ikke villet acceptere indtil nu, men da hybrider skattemæssigt tæller som obligationer i finansielle virksomheder, regner jeg med, at det vil lykkes for DONG at overvise Skat, når nu det er muligt for finansielle virksomheder.”

S&P har givet DONG manøvrerum

Hvad sker der, hvis de ikke får vurderingen ændret?

”Så vil de 700 millioner euro tælle som gæld i S&P's optik, og jo større gælden er, jo dårligere ser det ud og jo større er risikoen for at blive nedjusteret. Så der er en risiko for, at et nej kan resultere i en nedjustering,” siger analytikeren.

Jakob Magnussen tilføjer dog, at S&P har signaleret, at DONG ikke vil blive nedjusteret udelukkende på grund af ændringen af hybridobligationernes status. Trods det lille manøvrerum tyder meget dog på, at det vil resultere i en nedjustering til DONG, hvis hybridobligationerne ryger i gældsbunken og ikke får status som egenkapital.

DONG: Vi gør det nødvendige

DONG selv er meget fåmælte omkring ratingen.

"Vi kommenterer ikke på rating bureauers vurderinger af os. Vi har et internt mål om, at vores rating minimum skal ligge på BBB+ og har klart sagt, at vi vil tage de nødvendige initiativer for at fastholde det niveau. Det var bl.a. derfor vi i februar i år iværksatte en finansiel handlingsplan," meddeler vice president Allan Bødskov Andersen, chef for Investor Relations, i en mail til EnergiWatch.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også