DONG opgiver obligations-tvist med S&P

Egenkapital blev til gæld, da Standard & Poor's ændrede synet på en særlig obligation, som DONG Energy har udstedt for fem mia. kr. af. Det gjorde ondt på DONG, som forsøgte at ændre det. Det er nu opgivet.
Foto: FRANDSEN UFFE
Foto: FRANDSEN UFFE

Det giver ikke mening at forsøge at ændre beslutningen fra kreditvurderingbureauet Standard & Poor's (S&P) omkring de hybridobligationer, DONG Energy har for fem mia. kr. af.

Det meddeler selskabet i en pressemeddelelse godt to måneder efter, at S&P ændrede vurderingen af DONG's hybridobligation. Vurderingen betød, at egenkapital blev forvandlet til gæld.

"DONG Energy er nu nået til den konklusion, at en ændring af vilkårene ikke vil give DONG Energy en tilsvarende fordel med hensyn til finansieringsomkostninger efter skat og et stabilt og forudsigeligt bidrag til kapitalstrukturen, som tilfældet var for obligationerne forud for S&P’s ændring af hybridkriterierne".

Opgivet forsøg

Ændringen, som fandt sted 2. april, betød, at DONG, som i forvejen har seriøse udfordringer med finanserne, pludselig fik forvandlet fem mia. kroners egenkapital til 100 pct. gæld.

Herefter meddelte DONG 4. april, at selskabet ville forsøge at undersøge mulighederne for at ændre vilkårene, så obligationerne kunne forblive i markedet med en vurdering som egenkapital og ikke gæld.

Det forsøg er nu opgivet.

Danske Bank: Kølig S&P-rating godt nyt for DONG

S&P fastholder negativt ratingsyn på DONG 

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

DONG meddeler samtidig, at selskabet i dag lancerer et tilbud til ejerne af de særlige hybridobligationer. Ejerne kan bytte beholdningen af degraderede obligationer ud med nye obligationer, der ifølge DONG vil opnå en egenkapitalvægt på 50 pct. hos kreditvurderingsbureauerne.

Kompromisløsning

Energiselskabet tilbyder de investorer, der har købt hybridobligationen, at købe den tilbage til kurs 104, hvis det sker inden d. 10. juli. Hvis ikke investorerne reagerer, vil DONG benytte sig af en aftale i lånedokumentationen, hvor selskabet forbeholder sig retten til at købe obligationen tilbage til kurs 101 i tilfælde af en rating-event, som ændringen fra S&P er et eksempel på.

Aftalen som kreditanalytiker Jens Houe Thomsen fra Jyske Bank kalder et "kompromis" betyder, at både investorerne og DONG står med tab. Men DONG kunne have været hårdere ved investorerne og udnyttet muligheden for at købe obligationen tilbage til kurs 101 i stedet for at tilbyde kurs 104.

"Det er ikke noget hverken DONG eller investorerne ønsker. Derfor laver man et kompromis, hvor man ikke går ned i 101 som man kunne men 104. Så er sol og vind delt lige," siger analytikeren.

Godt for de mindre

DONG har samtidig lavet en særlig aftale for såkaldte retail-investorer med hybridobligationer for mindre end 250.000 euro. De får muligheden for at bytte deres obligationer til kolde kontanter, en mulighed de store investorer ikke får.

Fristen for at benytte sig af den mulighed er 18. juni.

Det samlede beløb på de nye obligationer forventer DONG havner på mindst 500 mio. euro, godt 3,7 mia. kr., og derfor når værdien ikke helt op på de fem mia. kr., som er værdien af de obligationer, DONG nu opgiver at få ændret vurderingen af.

Selskabet forbeholder sig dog retten til at udstede flere obligationer, fremgår det af meddelelsen.

DONG's hybrid­obligation er så unik, at den danske energikoncern er det eneste selskab i Europa, der har den – og i hele verden vurderer S&P, at der i alt er kun ni af denne type lån.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også