Energi-trader efter tårnhøj elpris: Det sker igen

Det er ikke sidste gang, at elprisen stiger voldsomt. Flere vindmøller og færre kraftværker betyder flere store udsving i prisen, indtil kabel-forbindelserne til udlandet er i orden, lyder det fra head of markets hos NEAS Energy.
Foto: Energinet.dk
Foto: Energinet.dk

Vi har aldrig prøvet det før. Men vi kan godt regne med, at det sker igen.

Nogenlunde sådan kan det sammenfattes, når elbørs-handler og head of markets hos NEAS Energy, Steffen Sørensen, fortæller om en dag på kontoret, der ikke har været helt som de andre.

Elprisen, der normalt ligger omkring 30 øre pr. KWh, var i løbet af fem timer fredag formiddag oppe på et niveau omkring 15 kr. pr. KWh. Det betød, at strømmen var omtrent 50 gange dyrere end normalt.

“Sker der ikke noget andet, end det man ser nu - fx at Energinet.dk betaler DONG og Vattenfall for at stå til rådighed - så kommer det, man har set i dag, til at ske oftere,” siger Steffen Sørensen fra NEAS Energy.

Vindstille og vedligehold: El-prisen 50 gange højere end normalt

Vedligehold og vindstille

Han påpeger, at omstændighederne fredag var specielle. Elforbruget steg fredag formiddag, hvor de fleste havde regnet med, at det ville falde.

Energinet.dk udførte vedligeholdsesarbejde, hvilket betød, at el-forbindelsen mellem Vest- og Østdanmark var nede, ligesom der var dårlig forbindelse til Tyskland. Desuden var der meget lidt blæst, så vindmøllerne producerede minimalt.

“Vi får en udfordring fremover, og jeg tror, at vi får flere situationer som den her. Det, der skete i dag, var et sammenfald af mange forskellige begivenheder, der ikke sker så tit, men det har ligget i kortene, at det skulle ske på et tidspunkt,” siger Steffen Sørensen.

Han fortæller, at flere ting peger i den retning. Danske kraftværker lukkes ned, fordi de ikke kan konkurrere med vindmøller. Det betyder, at der bliver stadig mindre backup-kapacitet til rådighed, når der eksempelvis er vindstille.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Kabler kan give falsk tryghed

De udenlandske kabler, som skulle afhjælpe en del af de problemer, og sikre os adgang til udenlandsk backup, har vist sig ikke altid at fungere efter hensigten. Ofte har kablerne på tværs af grænserne kun den halve kapacitet af, hvad de burde, fordi de lokale net i både Tyskland og Norge er udfordrede, lyder det fra Steffen Sørensen.

Massivt kabelkoks mellem Danmark og Tyskland

Dansk-norsk elkabel stærkt forsinket 

“Kablerne kan give en falsk tryghed. De betyder, at DONG kan lukke et kraftværk, men hvad hvis kablet til udlandet ikke kan bruges?,” spørger han.

Energinet.dk, der har ansvaret for det landsdækkende elnet, har fortalt, at man forventede elpriser fredag formiddag, som kun lå lidt over det normale - omkring 10-20 øre over, hvad strømmen normalt handles til på elbørsen Nordpool.

I stedet var elprisen mere end 14 kroner højere pr. KWh. - eller omkring 50 gange dyrere end normalt.

Det kom bag på Energinet.dk, at den kraftværkskapacitet, som selskabet forventede, der stod klar i markedet, ikke trådte til, da der var brug for den.

Energinet.dk efter elpris-amok: Det havde vi ikke forudset

Men det er for optimistisk at regne med, at den ledige kapacitet hurtigt kan tages i brug, lyder det fra Steffen Sørensen, head of markets hos NEAS Energy. Det er dyrt for kraftværkerne at have et beredskab stående klar i tilfælde af, at en situation med ekstremt høje elpriser skulle opstå.

“Måske kunne vi teoretisk set havde klaret det, hvis alle var på stikkerne. Men det sker for sjældent til, at alle er 100 pct. klar. Det virker lidt teoretisk at sige, at hvis alt flasker sig, er der rigelig kapacitet. Man kan blive nervøs for energiforsyningen fremadrettet. “

“Indtil den dag, vi finder en fornuftig måde at lagre strøm på, er det en problemstilling, der er kommet for at blive.”

Hos Dong Energy skriver pressemedarbejder Carsten Birkeland Kjær, at selskabet fredag formiddag har budt ind med al den tilgængelige kapacitet, som selskabet besidder.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også