Nordjysk varmeværk får grønt lys til redningsplan

Næste skridt for Hirtshals Fjernvarme er at få en dispensation af Forsyningstilsynet, så gammelt regnskab kan genåbnes.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Torsdag eftermiddag kom Hirtshals Fjernvarme et skridt længere væk fra afgrunden.

Skifteretten i Hjørring godkendte således det forbrugerejede værks rekonstruktionsplan. Det bekræfter Hirtshals Fjernvarme rekonstruktør Henrik Selchau Poulsen til EnergiWatch.

Hirtshals Fjernvarme måtte i slutningen af marts gå i rekonstruktion som konsekvens af varmeværkssagen, som EnergiWatch har afdækket.

Her tabte det nordjyske varmeværk sammen med seks andre værker over 100 mio. på at spekulere i elpriser gennem selskabet Dansk Kraftvarme Kapacitet (DKVK). Selskabet gik konkurs i 2021 som følge af energikrisen.

Hirtshals Fjernvarme ville afregne sin del af regningen - 16 mio. kr. - ved at indkassere CO2-kvoter fra sin elproduktion.

En metode, der blev afvist af Forsyningstilsynet på grund af regnskabets manglende opdeling i en varme- og elside. Pengene er dog allerede brændt af, hvor de i stedet for at gå til gældsafregning er kommet forbrugerne til gode gennem lavere varmepriser.

Rekonstruktionsplanen lyder derfor på at genåbne 2022-regnskabet, opdele varme- og elsiden, bruge kvotemidlerne til gælden og derved blive sin gæld kvit.

En sådan manøvre kræver dog en tilladelse fra Forsyningstilsynet, som Hirtshals Fjernvarme venter på i disse dage. Hvis tilsynet ikke giver varmeværket lov til at genåbne regnskabet, skal man tilbage på tegnebrættet og finde en ny løsning.

Hirtshals Fjernvarme leverer varme til omkring 85 pct. af byens indbyggere. Foruden processen med rekonstruktionen afventer varmeværket Forsyningstilsynets afgørelse om, hvordan og hvornår pengene skal betales tilbage til forbrugerne.

Flere af de implicerede værker sendte nemlig regningen videre til forbrugerne gennem højere varmepriser - en praksis, som ikke er tilladt ifølge tilsynet.

Tilsynet kom i den seneste uge med sin afgørelse omkring et af de andre værker i sagen, Vildbjerg Varme. Her afgjorde Forsyningstilsynet, at værket skal tilbageføre 6,7 mio. kr. til sine forbrugere inden udgangen af 2025.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også