Afsat for at være inhabil: Hirtshals Fjernvarme får ny rekonstruktør

Den afsatte rekonstruktørs arbejdsgiver har tidligere repræsenteret det konkurstruede varmeværk i DKVK-sagen og overholder derfor ikke habilitetskravene, lyder begrundelsen fra skifteretten.
Værket er sendt ud i rekonstruktion som konsekvens af varmeværkssagen, der har bragt dem ud i økonomisk uvejr. | Foto: Finn Frandsen
Værket er sendt ud i rekonstruktion som konsekvens af varmeværkssagen, der har bragt dem ud i økonomisk uvejr. | Foto: Finn Frandsen

En ny rekonstruktør skal få Hirtshals Fjernvarme ud af faren for konkurs.

Det skyldes, at varmeværkets tidligere rekonstruktør, Gert Nissen, partner i advokatbureauet DLA Piper, er blevet afsat rollen på grund af inhabilitet. I stedet er Henrik Selchau Poulsen, partner i Bruun & Hjejle, blevet indsat som ny rekonstruktør.

Det fremgår af retsdokumenter i sagen om Hirtshals Fjernvarmes rekonstruktion. Værket er sendt ud i rekonstruktion som konsekvens af varmeværkssagen, der har bragt dem ud i økonomisk uvejr. Selskabet skal nemlig betale i alt 16 mio. kr. i forbindelse med konkursen af Dansk Kraftvarme Kapacitet (DKVK).

Årsagen til afsættelsen ligger i DLA Pipers tidligere rolle i DKVK-sagen. Advokatbureauets advokat Jacob Christiansen repræsenterede nemlig Hirtshals Fjernvarme samt de resterende værker i forligsforhandlingerne med DKVK, der var varmeværkernes største kreditor i konkurssagen.

Det er dette forhold, der får skifteretten til at erklære Gert Nissen inhabil.

”Skifteretten finder således, at der har været en sådan klientrelation mellem Hirtshals Fjernvarme og DLA Piper, at der er grund til tvivl om advokat Gert Nissens upartiskhed som rekonstruktør. Advokat Gert Nissen opfylder således ikke habilitetskravene i konkurslovens §238,” skriver de.

Fortsatte arbejde for varmeværk

Der gik lidt over en uge, før Hirtshals Fjernvarme gik i rekonstruktion den 26. marts til, at der blev sat spørgsmålstegn ved Gert Nissens habilitet. Faktisk var det ham selv, der gjorde skifteretten opmærksom på det.

Ifølge retsdokumenterne gjorde den nu tidligere rekonstruktør den 4. april skifteretten opmærksom på, at ”nogen havde stillet spørgsmål til hans habilitet som rekonstruktør, men at det var hans opfattelse, at han ikke var inhabil”. Det fik skifteretten til at bede Gert Nissen om en redegørelse.

I sin redegørelse, der blev sendt den 10. april, lagde Gert Nissen vægt på, at DLA Piper kun har repræsenteret Hirtshals Fjernvarme i de forligsforhandlinger, der har været med DKVK. Disse blev afsluttet i november 2022, og hverken før eller efter har DLA Piper udført opgaver for varmeværket, skrev han.

EnergiWatch kan dog dokumentere, at DLA Piper har udført opgaver for Hirtshals Fjernvarme efter forligsforhandlingerne. Det fremgår af korrespondancen mellem varmeværkerne og Forsyningstilsynet, som gik ind i sagen i april 2023.

Blandt andet er det DLA Piper, der på vegne af Hirtshals Fjernvarme svarer på Forsyningstilsynets supplerende spørgsmål den 13. juni 2023. Det er godt et halvt år efter, at advokatbureauet ifølge Gert Nissen havde udført sin eneste og sidste opgave for Hirtshals Fjernvarme.

I et referat fra et møde holdt den 1. november 2023 mellem Forsyningstilsynet og fem af de implicerede varmeværker i DKVK-sagen, fremgår det også, at DLA Piper sidder med til bordet som repræsentant for varmeværkerne - heriblandt Hirtshals Fjernvarme.

EnergiWatch har efterfølgende spurgt Hirtshals Fjernvarmes formand, Børge Vinther-Jensen, om DLA Piper har udført opgaver for selskabet efter forligsforhandlingernes afslutning. Det bekræfter formanden.

”Vi har bedt ham om at korrigere det, som han har skrevet til skifteretten,” siger Børge Vinther-Jensen til EnergiWatch.

Udfører DLA Piper stadig opgaver for Hirtshals Fjernvarme?

”Ja, men det er som en form for husadvokat. De har været med i nogle forhandlinger med Forsyningstilsynet.”

EnergiWatch har henvendt sig til Gert Nissen, der i en SMS skriver, at han ”har konstateret, at der er afgivet oplysninger til skifteretten, som ikke har været fuldstændige. Dette er berigtiget overfor skifteretten”.

Kompleks sag

Inden Gert Nissen blev afsat, var Henrik Selchau Poulsen allerede på vej ind som rekonstruktør.

Gert Nissen havde nemlig anmodet om at tilføje en ekstra rekonstruktør til sagen på grund af dens kompleksitet, og pegede her på partneren fra Bruun & Hjejle. 

Det er ”hvile i sig selv”-princippet i varmeregnskabet, som ifølge Gert Nissen ”indebærer en række insolvensretlige og regulatoriske udfordringer i forbindelse med rekonstruktionen og de forskellige løsningsmodeller”.

”Dette medfører, at rekonstruktionen har en kompleksitet, som ligger en del udover det sædvanlige. Der er ikke retspraksis på området, da det er første gang, at et forbrugerejet fjernvarmeværk er taget under rekonstruktion, og samspillet mellem konkurslovens regler og varmeforsyningslovens regler er i vidt omfang uafklaret,” skriver Gert Nissen.

Henrik Selchau Poulsen har ved sit første møde anmodet om, at dialogen om forslaget til rekonstruktionsplanen bliver udsat til et senere møde, som vil være i midten af maj.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også