Advokat ser flere veje at gå i varmeværks rekonstruktion: "Det her skal løses"

Hvis Hirtshals Fjernvarme går konkurs, vil det få store konsekvenser for de lokale borgere, lyder det fra den indsatte rekonstruktør. Han håber på velvillighed på begge sider af bordet.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Der findes en plan A, B og C til at få Hirtshals Fjernvarme ud af den økonomiske knibe, som har sendt selskabet ud i en rekonstruktion.

Det forbrugerejede selskab skal betale et millionbeløb tilbage, efter spekulation i elpriser kuldsejlede med et milliontab til følge, men situationen er ikke lige til. 

Det skyldes, at selskabet er forbrugerejet, hvilket betyder, at indtægter samt udgifter bliver reguleret i forbrugernes varmepriser. Ifølge partner i advokatbureauet DLA Piper Gert Nissen, som er blevet indsat som rekonstruktør, er der flere løsninger i spil.

”Den første og mest nærliggende mulighed er, at selskabet får lov til at lave en regnskabsmæssig opsplitning i en el- og varmeside,” siger Gert Nissen og oplyser, at Hirtshals Fjernvarme skal finde 6 mio. kr. til sine kreditorer, da den resterende del af i alt 16 mio. kr. er blevet betalt.

Løsningen lægger sig på linje med den plan, som de i alt seks implicerede varmeværker for nuværende forhandler om med Forsyningstilsynet. En sådan løsning vil dog betyde, at værkernes forbrugere kan risikere højere varmepriser, da gevinsten fra el-siden skal bruges på at afdrage gæld og ikke bonne positivt ud på prisen for varmen.

En opdeling af regnskaberne er heller ikke lige til. Udfordringen ligger ifølge Gert Nissen i, at Hirtshals Fjernvarme er reguleret af varmeforsyningsloven. Det betyder, at midler fra elsiden skal komme varmeprisen til gode.

”Det vil kunne dække forligstabet, men det kræver en form for en dispensation, hvis det skal kunne lade sig gøre. Skal det her løses, kræver det velvillighed på begge sider af bordet” siger Gert Nissen.

Kan ende i salg eller fusion

Får Hirtshals Fjernvarme ikke dispensation til at opdele sine regnskaber og afregne gælden med indtjeningen fra elsiden, er der andre veje at gå ifølge rekonstruktøren.

Lykkes det ikke at afdrage med el-indtægterne, vil Hirtshals Fjernvarme forsøge at få tilføjet et kapitalindskud fra selskabets andelshavere. Her skal andelshavere ikke forveksles med alle forbrugerne hos varmeværket, men gruppen udgør en del af de samlede forbrugere.

”Det kapitalindskud vil vi så bruge til at lave en akkord med kreditorerne. Hvis det heller ikke lykkes, vil en mulighed være at finde et nærliggende værk og lave en aftale om enten en fusion eller et salg,” siger Gert Nissen.

Hirtshals Fjernvarmes oprindelige plan for at blive sin gæld kvit var at bruge gevinsten fra sine CO2-kvoter, hvis værdi var svarende til det beløb, selskabet skyldte. Denne løsning blev dog ikke godkendt af Forsyningstilsynet, og af den årsag begærede Hirtshals Fjernvarme om at gå i rekonstruktion for at få arbejdsro til at finde en løsning.

EnergiWatch har spurgt Forsyningstilsynet, hvorfor afregningen med CO2-kvoter ikke er tilladt. Hertil oplyser tilsynet, at de ikke kommenterer igangværende sager.

Løsning skal på plads

Hvis ikke der falder en løsning på plads i løbet af den tid, hvor rekonstruktionen pågår, vil den ultimative konsekvens selvsagt blive, at Hirtshals Fjernvarme må gå konkurs.

Det scenarie vil få vidtrækkende konsekvenser, da værket forsyner godt 85 pct. af Hirtshals’ borgere med varme. Gert Nissen er heller ikke meget for at tale om, hvilke konsekvenser en konkurs af Hirtshals Fjernvarme vil få.

”For det her skal løses. Det er simpelthen ikke acceptabelt, hvis der ikke kommer en løsning. Det rammer rigtig mange mennesker, hvis det skulle gå så vidt, at Hirtshals Fjernvarme går konkurs,” siger han.

”Derfor forventer jeg også, at aktørerne omkring værket, der tæller kreditorer, Forsyningstilsynet og kommunen, kommer på banen og gør deres position gældende for, at der kommer en løsning,” fortsætter han.

Sammen med varmeværkerne Oksbøl Varmeværk, Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, Snedsted Varmeværk, Vildbjerg Varmeværk og Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk har Hirtshals Fjernvarme drøftelser med Forsyningstilsynet om forskellige løsninger til at betale millionregningen.

Ifølge EnergiWatchs oplysninger er der tale om uger, før en konklusion er på plads.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også