Varmeværk overvejer at klage over tilsyns afgørelse

Hvis ikke der findes en løsning med Forsyningstilsynet i sagen om indregnede tab i varmeprisen, overvejer Hirtshals Fjernvarme at gå til Energiklagenævnet.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Et efterspil på Forsyningstilsynets afgørelse om seks varmeværkers indregning af spekulationstab i varmepriserne kan være på vej.

For hvis ikke tilsynet og Hirtshals Fjernvarme, der skal tilbagebetale et millionbeløb til sine forbrugere, finder en ”konstruktiv løsning” på området, vil varmeværket overveje at indsende en klage til Energiklagenævnet.

Det skriver Hirtshals Fjernvarme i en pressemeddelelse.

”Bestyrelsen for Hirtshals Fjernvarme er IKKE enig i den afgørelse og overvejer af indgive en klage over den til Energiklagenævnet. Det er imidlertid en lang og omkostningstung proces, hvorfor bestyrelsen i stedet vil forsøge at gå i dialog med Forsyningstilsynet om en konstruktiv løsning,” udtaler værkets samlede bestyrelse med formand Børge Vinther-Jensen i spidsen.

EnergiWatch har forsøgt at få et interview med Børge Vinther-Jensen, men formanden ønsker ikke at uddybe pressemeddelelsen.

I perioden 2018-2021 spekulerede en række varmeværker i elpriserne gennem udbud, som selskabet Dansk Kraftvarme Kapacitet (DKVK) udstedte. Det fik dog en brat ende, da energikrisen indtraf i anden halvdel af 2021, hvilket mundede ud i, at DKVK gik konkurs med et trecifret millionbeløb i tab til følge for de syv værker.

I denne uge offentliggjorde Forsyningstilsynet sin afgørelse om, at seks værkers tab på 44,6 mio. kr. ved elspekulationen ikke må indregnes i forbrugernes varmepriser.

Hirtshals Fjernvarme alene har tabt 16,1 mio. kr. som følge af konkursen, hvor en del af regningen er havnet hos forbrugerne. Derfor skal det forbrugerejede selskab nu tilbagebetale 2,4 mio. kr. til sine kunder.

Har solgt CO2-kvoter

Efter det gik op for Hirtshals Fjernvarme, at man stod med en efterregning på et tocifret millionbeløb, indkasserede varmeværket gevinsten fra en portion CO2-kvoter, som selskabet rådede over.

Ifølge selskabet har CO2-kvoterne en værdi svarende til tabet fra konkursen.

”Bestyrelsen valgte at sælge en del af disse kvoter til inddækning af tabet, således forbrugerne blev holdt skadesløse. Hirtshals Fjernvarme kan således fortsat levere en billig varme til sine forbrugere og kan for 2024 endda reducere varmeprisen med 10 pct.,” fremgår det af pressemeddelelsen.

De resterende varmeværker, der nu skylder sine forbrugere penge, er Oksbøl Varmeværk, Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, Snedsted Varmeværk, Vildbjerg Varmeværk og Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk.

Beløbene, som værkerne skal tilbagebetale til sine forbrugere, svinger i intervallet 1,3-3,8 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også