Seks fjernvarmeselskaber skal betale millioner tilbage til forbrugerne

Forsyningstilsynets afgørelse kan få vidtrækkende konsekvenser for branchen og trække konkurser med sig, har fjernevarmeselskaber tidligere advaret om.
Foto: PR / Forsyningstilsynet
Foto: PR / Forsyningstilsynet

Det ville være en regulær bombe i fjernvarmesektoren, hvis det skulle ske, og nu er det blevet en realitet.

Seks jyske forbrugerejede fjernvarmeselskaber må nemlig ikke indregne milliontab fra spekulation i forbrugernes varmepriser. Samtidig skal et millionbeløb tilbagebetales til forbrugerne.

Det slår Forsyningstilsynet fast i sin endelige afgørelse, hvormed de seks fjernvarmeselskaber må skrabe tabte millioner ind på anden vis.

”Forsyningstilsynet afgør, at det opståede tab som følge af de omhandlede aftaler ikke kan anses for at være nødvendige udgifter, som kan indregnes i varmeprisen,” fremgår det af seks enslydende afgørelser.

Der er tale om fjernevarmeselskaberne Oksbøl Varmeværk, Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, Snedsted Varmeværk, Hirtshals Fjernvarme, Vildbjerg Varmeværk og Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk.

Sammenlagt har de seks andre fjernvarmeselskaber tabt i alt 44,6 mio. kr. som følge af Dansk kraftvarme Kapacitets (DKVK) konkurs. En del af dette beløb har de indberegnet i varmeprisen, som nu skal betales tilbage til forbrugerne, lyder det i afgørelsen.

Kun beløbene differentierer sig blandt de seks afgørelser. For Snedsted Varmeværks vedkommende, der tabte 7,7 mio. kr. i forbindelse med konkursen, lyder det i afgørelsen:

”At Snedsted Varmeværk som konsekvens heraf skal tilbageføre 2.304.754 kr. til varmekunderne, som allerede er opkrævet for så vidt angår perioden 2018-2022, samt tillige tilbageføre hvad der i sagen måtte være opkrævet i budgettet for 2023.”

Sagen udspringer fra det konkursramte selskab DKVK, hvorigennem fjernvarmeselskaberne i perioden 2018-2021 spekulerede i, at elpriserne ville forblive på et lavt niveau. DKVK gik dog konkurs, da elpriserne eksploderede i anden halvdel af 2021.

Det efterlod de seks forbrugerejede fjernvarmeselskaber og det kommunalejede Silkeborg Forsyning med en regning på over 100 mio. kr. Silkeborg Forsyning har dog ikke indgået i Forsyningstilsynets arbejde i denne sag.

Uvis betalingsmetode

Med meldingen cementerer Forsyningstilsynet sin foreløbige afgørelse fra september.

Som følge af afgørelsen fra dengang advarede de seks fjernvarmeselskaber, at den kunne få omfattende konsekvenser for branchen som helhed.

”Det er modigt, hvis de står fast på afgørelsen, for det er en bombe under fjernvarmebranchen i det hele taget,” udtalte Oksbøl Varmeværks formand, Erhardt Jull, i november til EnergiWatch.

Hvordan pengene skal hentes hjem, hvis det ikke må være gennem forbrugernes varmepriser, er uvist.

”Vi er et forbrugerejet selskab, og alt hvad selskabet har tjent, er gået til forbrugerne. Det er konceptet i et forbrugerejet selskab, så selskabet har ingen egenkapital,” pointerede Anders Andersen, driftsleder og formand for Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk, i november.

Forsyningstilsynet skriver videre i sin endelige afgørelse, at der ikke er blevet taget stilling til værkernes deltagelse som andelshaver i DKVK.

EnergiWatch forsøger at få en kommentar fra de omtalte kraftværker.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også