DF rystet over varmeværkssag: "Det er dybt bekymrende"

Partiet vil nu tage sagen videre til klima-, energi- og forsyningsministeren for at undgå lignende sager i fremtiden.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Sagen om varmeværkers spekulation i elpriser med et trecifret milliontab til følge skal på klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaards bord.

Det mener Dansk Folkeparti oven på EnergiWatchs afsløring og løbende afdækning af sagen, hvor syv varmeværker har tabt over 100 mio. kr. i forbindelse med konkursen af Dansk Kraftvarme Kapacitet (DKVK).

”Jeg synes, det er dybt bekymrende, at nogle fjernvarmeværker har spekuleret groft i elpriserne. Det er mig en gåde, at disse varmeværker har indgået prisforsikringer med et elselskab, der har en helt anden viden om markedet,” udtaler Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Nick Zimmermann, og fortsætter:

”Derfor vil jeg også tage sagen med videre til ministeren for at se på, om vi kan undgå dette i fremtiden. For det er nok ikke sidste gang, at en lokal bestyrelse får en for smart idé.”

Sagen tager sit udgangspunkt i selskabet DKVK, der blev stiftet i 2017 af varmeværkernes brancheorganisationer Dansk Fjernvarme og Foreningen Danske Kraftvarmeværker (i dag Decentral Energi). Rationalet bag var at skabe en ny indtægtskilde for værkerne i stedet for udfasningen af grundbeløbet fra januar 2019.

Gennem udbud udstedt af DKVK spekulerede varmeværkerne i perioden 2018-2021 i, at elpriserne forblev lave. Da energikrisen og skyhøje elpriser ramte i anden halvdel af 2021, gik selskabet konkurs. Det efterlod syv værker, der var med i det sidste udbud, med en efterregning til kreditor på over 100 mio. kr.

Seks af værkerne, der tæller Oksbøl Varmeværk, Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, Snedsted Varmeværk, Hirtshals Fjernvarme, Vildbjerg Varmeværk og Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk, er forbrugerejede og indregnede noget af tabet i varmeprisen.

I denne uge afgjorde Forsyningstilsynet dog, at det ikke er tilladt, da de tabte millioner ikke kan indgå som omkostninger til varmeproduktionen. Det er endnu uvist, hvordan selskaberne skal betale pengene tilbage.

EnergiWatch forsøger at få en kommentar fra Lars Aagaard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også