Kraftværkers brud på konkurrenceloven sendes til politiets specialenhed

Politiets enhed for økonomisk kriminalitet overtager det strafferetlige spørgsmål i sagen om kraftværkers koordinering af priser med selskabet Effekthandel.
Foto: Pr
Foto: Pr

Politiets National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der håndterer de mest alvorlige sager i landet inden for økonomisk kriminalitet, kommer nu ind i sagen om ulovlig priskoordinering mellem Effekthandel og 49 kraftværker.

Således har Konkurrencerådet, der hører under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, sendt sagskomplekset videre til specialenheden.

Det oplyser Jens Gormsen, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, til EnergiWatch. Det sker samtidig med, at Konkurrencerådet har stævnet de 50 selskaber for brud på konkurrenceloven.

Rådet kommer til at køre sagerne som et civilt sagskompleks med henblik på at udstede bøder. Løfter NSK sagen, kan det blive som straffesag med mulighed for fængselsstraf til de involverede parter. I grove tilfælde kan kartelsager straffes med fængsel i op til et halvandet år. Hvorvidt der er tale om en kartelsag er op til NSK, siger Jens Gormsen.

”Om en konkurrencebegrænsende aftale er et ”kartel” har primært betydning for, om der er hjemmel til fængselsstraf. Det er NSK, der tager stilling til, hvorvidt der vurderes at være tale om et kartel, og om dermed der er mulighed for fængselsstraf,” siger Jens Gormsen.

Sagen, som EnergiWatch afslørede i april 2023, handler om i alt 50 selskabers koordinering af bud på auktionen for såkaldt manuel reservekraft (mFFR) i Vestdanmark. Det pressede priserne op, hvilket Energinet og ultimativt forbrugerne har betalt omkring 40 mio. kr. for.

Topadvokat: Det er et priskartel

Mens Jens Gormsen ikke vil gå ind i, hvorvidt der er tale om karteldannelse eller ej, er vurderingen utvetydig fra Bech Bruun. Advokathuset blev hyret ind af Energinet, der anmeldte sagen i januar 2021.

Energinet bad advokathuset om en vurdering af sagen i form af et procesnotat inden anmeldelsen. Procesnotatet blev udarbejdet af blandt andre Simon Evers Hjelmborg, daværende partner og bestyrelsesformand i Bech Bruun. Konklusionen var klar:

”Det er vores klare vurdering, at den aftale, som er indgået mellem anlægsejerne og Effekthandel ApS, samt den adfærd, som er udøvet af Effekthandel ApS på baggrund af denne aftale, udgør et priskartel i form af en fælles budkoordinering i strid med forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler i konkurrencelovens § 6 og kartelforbuddet i konkurrencelovens § 23, stk. 3,” fremgik det af procesnotatet.

Også Christian Bergqvist, lektor i konkurrenceret på Københavns Universitet, har tidligere udtalt til EnergiWatch, at sagen kan resultere i en række straffesager.

”Når den administrative sag er slut, venter der formentlig en række straffesager. Primært mod Effekthandel og de 49 selskaber, men muligvis også mod ledelserne bag,” sagde han.

Formildende omstændigheder

Mens NSK tager hånd om sporet med straffesager, ligger Konkurrencerådets fokus på det civile sagskompleks, der kan munde ud i bøder.

Til spørgsmålet om, hvor store bøder der kan ramme selskaberne, hvis de skulle blive dømt, kan Jens Gormsen ikke sige særligt meget om.

”Der vil formentlig være en række formildende omstændigheder, der vil trække i en anden retning. Jeg kan derfor ikke sige noget om, hvilket bøder der vil blive givet,” siger Jens Gormsen.

46 af de 49 kraftværker er medlem af Dansk Fjernvarme. Det er også brancheorganisationens vurdering, at domstolene skal tage højde for en række formildende omstændigheder, som EnergiWatch tidligere har beskrevet.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Effekthandels adm. direktør og medejer Finn Grønkjær eller nogen af de involverede kraftværker.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også