Dansk Fjernvarme om stævnede kraftværker: "De har handlet i god tro"

Brancheorganisationen, der nu har 46 medlemmer stævnet for at bryde konkurrenceloven, håber, at en række formildende omstændigheder kan få betydning for den endelige afgørelse.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

”Det har hele tiden været vores opfattelse, at værkerne har handlet i god tro, hvor ønsket har været at stille materiel til rådighed på reservekapacitetsmarkedet.”

Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme oven på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens melding om, at Konkurrencerådet vil stævne selskabet Effekthandel og 49 kraftværker for at bryde konkurrenceloven.

Sagen, som EnergiWatch løbende har dækket, handler om en række jyske kraftværker, der i perioden september 2019 til august 2022 har koordineret bud på auktioner om reservekapacitet via selskabet Effekthandel. Derved blev priserne på reservekapaciteten presset op, hvilket har kostet Energinet og ultimativt forbrugerne ca. 40 mio. kr.

Brancheorganisationen, der har 46 af kraftværkerne i sin medlemskreds, håber, at domstolene vil se på sagen med milde øjne grundet flere formildende omstændigheder. Det har ikke været muligt at få et interview med Dansk Fjernvarme, men kommunikations- og pressechef i organisationen, Rune Birk Nielsen, udtaler skriftligt til EnergiWatch:

”Det er en ærgerlig afgørelse, fordi værkerne aldrig har været ude på at tjene penge eller presse priser op for egen vindings skyld, men kun har handlet i god tro, da de forud blev præsenteret for en advokatvurdering om, at det var lovligt,” udtaler han og fortsætter:

”Af den grund håber vi, at også domstolene ser det som formildende omstændigheder, der kan have betydning for den endelige afgørelse.”

Cirka 350 fjernvarmeværker er medlemmer af Dansk Fjernvarme, heraf er cirka 200 kraftvarmeværker, der både producerer varme og el.

Havnet i sagen uforskyldt

Inden koordineringen fandt sted spurgte kraftværkerne myndighederne om, hvorvidt metoden var lovlig. Selskaberne fik dog hverken at vide, om det var lovligt eller ej. Finn Grønkjær, der er adm. direktør og medejer af Effekthandel, har dog sin egen advokats ord for det, har han tidligere udtalt.

Ifølge Dansk Fjernvarme er en række individuelle selskaber og deres frivillige bestyrelsesmedlemmer havnet uforskyldt i denne sag.

”Dansk Fjernvarme er ikke part i sagen, men vi har selvfølgelig et øje på sagen og afgørelsen på vegne af vores implicerede medlemmer, men også på grund af de konsekvenser, det kan få for det frivillige foreningsarbejde hos fjernvarmebranchen i det hele taget. Så naturligvis bidrager vi hvor muligt, med rådgivning og viden for dem, der ønsker det,” udtaler Rune Birk Nielsen.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen eller de stævnede kraftværker eller Effekthandel.

Energinets topadvokat: Kraftværker har drevet priskartel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også