Kraftværkers ulovlige priskoordinering har kostet danske forbrugere 40 millioner

Energinet overvejer at anlægge en erstatningssag mod flere parter, der ulovligt har koordineret prisbud. Grundlaget for et søgsmål er tilstede, vurderer lektor og ekstern advokat.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Ulovlige aftaler mellem selskabet Effekthandel og 49 kraftværker har medført en ekstraregning til el-forbrugerne på 40 mio. kr.

Det oplyser det statslige selskab Energinet, der driver elnettet i Danmark, til EnergiWatch.

Sagen, som EnergiWatch har afdækket, handler om, at en stribe jyske kraftværker i perioden september 2019 til august 2022 har overladt prissætningen af bud på auktioner om reservekapacitet til selskabet Effekthandel. Det har presset priserne op, hvilket Energinet og ultimativt forbrugerne har betalt for.

Konkurrencerådet afgjorde i oktober, at Effekthandel samt 46 kraftvarmeværker og 3 regulérkraftværker har overtrådt konkurrenceloven. Rådet har endnu ikke taget stilling til, om der skal tages retlige skridt mod de involverede selskaber. Dette besluttes på et møde i rådet senere i november.

Indtil der er kommet en afklaring, kan Energinet ikke oplyse om, hvorvidt selskabet vil anlægge en erstatningssag mod Effekthandel, for det tocifrede milliontab, som de ulovlige aftaler har medført.

”Når vi modtager afgørelsen, skal vi gennemgå den for at vurdere, i hvilket omfang et erstatningssøgsmål er realistisk. Hertil kommer, at værkerne og Effekthandel har mulighed for at anke afgørelsen til ankenævnet eller gå til Sø- og Handelsretten for at få prøvet rådets afgørelse. Sker det, er der tale om en ny situation, som vi skal forholde os til,” oplyser Energinet til EnergiWatch.

Grundlag for erstatningssag

Skulle Energinet i sidste ende beslutte sig for at anlægge en erstatningssag mod Effekthandel, vil det være på et solidt grundlag.

Det har tidligere bestyrelsesformand og partner i Bech-Bruun, Simon Evers Hjelmborg, vurderet. Inden Energinet anmeldte Effekthandel til konkurrencemyndighederne, hyrede man advokathuset til at vurdere sagen.

I et procesnotat, som EnergiWatch har fået aktindsigt i, lyder det fra Bech-Bruun, at der er tale om et priskartel, der kan straffes med store bøder og fængsel i op til et år og seks måneder. Dertil kommer potentielle erstatningskrav:

”Endvidere kan Energinet og ultimativt forbrugerne i Danmark have lidt et tab som følge heraf, som kan danne grundlag for et erstatningssøgsmål,” står der Bech-Bruuns notat fra januar 2021.

Vurderingen bakkes op af Christian Bergqvist, lektor på Københavns Universitet med speciale i dansk konkurrenceret:

”Umiddelbart ligner det en meget grov overtrædelse, hvortil der kommer efterfølgende erstatningsretligt spørgsmål i sagen,” siger Christian Bergqvist med det forbehold, at han ikke har set den endelige afgørelse.

”Når den administrative sag er slut, venter der formentlig en række straffesager. Primært mod Effekthandel og de 49 selskaber, men muligvis også mod ledelserne bag,” fortsætter han.

En dråbe i havet

Hos Energinet holder man alle muligheder åbne:

”I konkurrencesager som denne hæftes solidarisk for eventuelle tab. Det betyder, at vi i givet fald kan vælge at sagsøge én part, nogen af parterne eller alle parterne for det samlede tab,” udtaler selskabet til EnergiWatch.

EnergiWatch har forholdt Finn Grønkjær, der er medejer og adm. direktør for Effekthandel, udtalelserne fra Energinet, Bech-Bruun og Christian Bergqvist.

Han ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i en mail, at det danske samfund har tjent langt flere millioner ved, at Effekthandel har sørget for, at der ikke er sket blackouts i Danmark ved at bibeholde kapacitet af strøm i Jylland og på Fyn.

Dernæst pointerer han, at Energinet i gennem en årrække har betalt uhyggelige overpriser for rådighedsreserver i DK2 – budzonen for Sjælland og Bornholm.

”Så set i det lys er 40 mio. kr. en dråbe i havet,” skriver Finn Grønkjær.

Effekthandel har tidligere udtalt, at der er flere fejl og mangler i Konkurrencerådets afgørelse, hvor selskabets aktiviteter blev dømt ulovlige.

”Effekthandel har i alle henseender været åbne om sine aktiviteter, og der er helt åbenbart ikke tale om et hemmeligt, ulovligt kartel,” skrev Effekthandel i en pressemeddelelse i kølvandet på Konkurrencerådets afgørelse i oktober.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også