Energinets topadvokat: Kraftværker har drevet priskartel

Energinet fik i 2021 formand og partner i Bech-Bruun til at vurdere kartelsag, der ifølge advokaten kan takseres til store bøder og fængselstraf. Hovedmanden bag det påståede kartel afviser anklagen.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Virksomheden Effekthandel og en stribe jyske kraftværker har drevet et priskartel på det danske elmarked, der kan resultere i betydelige bøder og fængsel op til halvandet år.

Sådan lyder det i et procesnotat fra advokathuset Bech-Bruun fra januar 2021, som EnergiWatch har fået aktindsigt i. Notatet er udarbejdet for Energinet, der på baggrund af notatet anmeldte Effekthandel og de involverede kraftværker til konkurrencemyndighederne.

En af de to medforfattere til notatet er Simon Evers Hjelmborg, daværende partner og bestyrelsesformand i Bech-Bruun og en af landets fremmeste advokater inden for konkurrencelov. Topadvokatens dom over konstruktionen er utvetydig:

”Det er vores klare vurdering, at den aftale, som er indgået mellem anlægsejerne og Effekthandel ApS, samt den adfærd, som er udøvet af Effekthandel ApS på baggrund af denne aftale, udgør et priskartel i form af en fælles budkoordinering i strid med forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler i konkurrencelovens § 6 og kartelforbuddet i konkurrencelovens § 23, stk. 3,” fremgår det af procesnotatet.

Sagen, som EnergiWatch afslørede i april 2023, handler om i alt 50 selskabers koordinering af bud på auktionen for såkaldt manuel reservekraft (mFFR) i Vestdanmark. I oktober 2023 kom Konkurrencerådet med sin afgørelse, der fastslog, at Effekthandel samt 46 kraftvarmeværker og 3 regulérkraftværker har overtrådt konkurrenceloven.

Hvilke eventuelle sanktioner de involverede selskaber skal pålægges, er endnu ikke afgjort. Men står Bech-Bruuns notat fra 2021 til troende, kan sagen få store konsekvenser.

”Overtrædelser af de nævnte bestemmelser, kan straffes med betydelige bøder og efter omstændighederne med fængsel i op til 1 år og 6 måneder,” står der i notatet.

Udslagsgivende notat

Sagen tager sit udgangspunkt den 2. og 8. december 2020, hvor Energinet kunne konstatere, at der var blevet indmeldt 44 identiske prisbud på mFRR-reservekapacitet fra 44 forskellige udbydere.

Der var tale om 44 kraftværker, der med Effekthandel havde koordineret buddene til at være de samme. Det vakte opsigt hos Energinet, der hurtigt kontaktede Bech-Bruun med forespørgslen om en vurdering af, hvorvidt man skulle nøjes med at orientere Forsyningstilsynet om det mistænkelige forhold.

”Eller er der mere i det (kartel-dannelse…andet), som betyder, at vi skal have konkurrencemyndighederne ind over,” spørger Energinet advokathuset i en mail 8. januar 2021.

Få dage senere vender Bech-Bruun tilbage med deres vurdering: Effekthandels koordinering af priser er en ”hardcore horisontal konkurrencebegrænsende aftale,” som skal karakteriseres som et kartel, og som ”kan straffes med betydelige bøder og/eller fængsel.”

”Som du kan se, er det vores vurdering, at der er tale om en meget alvorlig overtrædelse af konkurrencereglerne,” skriver Bech-Bruun i en mail til Energinet 13. januar 2021.

Vurderingen sætter gang i det store maskineri hos Energinet, der allerede samme dag iværksætter arbejdet omkring en anmeldelse til konkurrencemyndighederne.

”Det er da sjælden klar tale. Det skal vi selvfølgelig reagere på,” skriver Signe Horn Rosted, vicedirektør for elmarked i Energinet, i en intern mail 13. januar 2021.

”Med de klare udmeldinger fra BB (Bech-Bruun red.), mener jeg, der er grundlag for at anmelde allerede nu,” responderer Energinets chefjurist, Gert Elze, få minutter senere.

Afviser karteldannelse

Den 21. januar 2021 modtog Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen klagen fra Energinet, der dannede grundlag for mere end to års tilbundsgående undersøgelser.

I oktober 2023 kom Konkurrencerådet, der hører under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, med sin afgørelse i sagen:

”Virksomheden Effekthandel og 49 værker, som leverer reservekapacitet til el-systemet, har ulovligt koordineret priser og bud på auktioner om den såkaldte mFRR (Manual Frequency Restoration Reserve) i Vestdanmark,” skrev rådet i en pressemeddelelse 26. oktober.

Konkurrencerådet har endnu ikke taget stilling, om der skal tages retlige skridt mod de involverede selskaber. Dette besluttes på et møde i rådet senere i november, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til EnergiWatch.

Om sagen kan føre til store bøder og fængselsstraf, sådan som det lyder i Bech-Bruuns vurdering, ønsker man således ikke at svare på.

Konkurrencerådet ønsker ikke at udtale sig om Bech-Bruuns vurdering, men Jens Gormsen, kontorchef i Konkurrencecenter for Byggeri, Energi og Transport, som betjener Konkurrencerådet, siger til EnergiWatch:

”Konkurrencerådet har endnu ikke taget stilling til sagens videre forløb, herunder om der vil blive indledt sag med henblik på bøde,” udtaler Jens Gormsen, kontorchef i Konkurrencecenter for Byggeri, Energi og Transport, der betjener Konkurrencerådet.

Finn Grønkjær, der er medejer og direktør i Effekthandel, ønsker ikke at stille op til interview omkring Bech-Bruuns vurdering. Han skriver i en mail til EnergiWatch, at advokathuset ikke kender til hverken markedets synergi eller Effekthandels handelsmetoder.

Efter Konkurrencerådets afgørelse udsendte Effekthandel dog en pressemeddelelse, hvori der blev påpeget flere fejl og mangler i afgørelsen.

”Effekthandel har i alle henseender været åbne om sine aktiviteter, og der er helt åbenbart ikke tale om et hemmeligt, ulovligt kartel – Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anfører da også i afgørelsen, at man bevidst ikke har kaldt samarbejdet for et kartel,” stod der i meddelelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også