EnergiWatch

Energigiganter dropper olie og kul modsat de mindre energiselskaber

De mindre energiselskaber har valgt at købe de store konkurrenters uønskede aktiver i fossile brændstoffer og satser på, at fossile brændstoffer fortsat vil være en af verdens førende energikilder i flere år.

Foto: ANGUS MORDANT/REUTERS / X06552

Store olieselskaber som BP og Royal Dutch Shell sælger aktiver for milliarder dollar for at polstre sig økonomisk og sænke CO2-udledningen. Samtidig er mineselskaber som Anglo American, PLC og Rio Tinto trådt ud af kulprojekter. Men flere mindre energiselskaber vælger dog at samle resterne op.

Det skriver Wall Street Journal.

De mindre energiselskaber har valgt at købe de store konkurrenters uønskede aktiver i fossile brændstoffer og satser på, at fossile brændstoffer fortsat vil være en af verdens førende energikilder i flere år. Derudover venter mindre selskaber, at underinvesteringer fra de store rivaler vil øge råvarepriserne.

De store selskaber sælger ud af deres aktiver i fossile brændstoffer blandt andet for at få et bedre ry i en tid, hvor det er en byrde for selskaberne, at de bidrager til mere CO2-udledning. Men de fossile brændstoffer forsvinder ikke, for de bliver bare styret af mindre aktører i stedet.

"Selvom jeg er enig i, at strømningerne peger mod genanvendelig energi, tror jeg, at det kommer til at tage længere tid, end folk tror," siger Blair Thomas, der er formand for Harbour Energy PLC, til Wall Street Journal.

I 2019, før coronapandemien lagde en dæmper på brændstofforbruget, stod den globale industri og transportsektors brug af olie, naturlig gas og kul for 81 pct. af det globale energiforbrug, ifølge Det Internationale Energiagentur, skriver Wall Street Journal.

Det tal ventes at falde til 76 pct. i 2030, men samtidig er der udsigt til et større energiforbrug generelt, og det betyder dermed et større forbrug af fossile brændstoffer.

Olieanalytiker advarer operatører mod uforsigtighed

BP vil stoppe gasafbrænding i USA's største oliefelt

IEA opjusterer forventningerne til det globale olieforbrug

Mere fra EnergiWatch

Energiø og havvind er et "naturligt gearskifte" for Andel

Andel har aldrig været med til at udviklet en havvindpark, men nu er tiden inde, siger topchef Jesper Hjulmand. Energiselskabets ambitioner om havvind stopper dog ved den danske grænse, da et andelsselskab ikke skal bygge alle mulige mærkelige steder, siger han.

Spirii rejser 70 millioner til ambitiøs vækstplan

Det unge, danske ladeoperatørselskab Spirii har rejst 70 mio. kr. i sin tredje investeringsrunde med Nordic Alpha Partners som ledende investor. Nu skal ambitiøs vækstplan accelereres i Danmark og Europa.

Energi Danmark vil sælge PPA'er til mindre selskaber

Med et nyt produkt vil Energi Danmark pulje mindre virksomheder, så de kan finansiere ny vedvarende energi gennem en PPA. Den første aftale er allerede indgået med kølevirksomheden Claus Sørensen A/S og European Energy, der opfører to nye solcelleparker.

Vejrspecialister og problemejeren Ørsted vinder innovationspris

Energy Cluster Danmark overrækker årets innovationspris til projektet Euro Grid, der er en platform, som strømliner vejr- og energidata på tværs af landegrænser. Planen er nu at udrulle projektet i hele Europa, hvor der er potentiale for besparelser på op til 300 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs