Henrik Poulsen: Vi har brug for den sidste sigtbarhed i USA

Ørsted-direktøren satser på, at andet halvår vil skabe større klarhed over udviklingen på det amerikanske havvindmarked.
Foto: Ørsted
Foto: Ørsted
AF RITZAU FINANS

En afventende stemning præger stadig den kommende udbygning af havvind i USA, der er blevet udråbt til et af de helt store vækstmarkeder.

Myndighedsgodkendelserne for en række projekter lader vente på sig, og det skaber også øget usikkerhed hos den danske energikoncern Ørsted, der de seneste år har sikret sig en række store udbudssejre i USA.

Allerede i foråret fik det Ørsted til at fortælle, at der var en øget risiko for forsinkelser for flere af selskabets kommende havvindprojekter i USA.

"Risikoen er den samme som ved første kvartal. Vi har ikke fået yderligere sigtbarhed endnu. Det, vi har brug for, er den sidste sigtbarhed for, hvordan de her godkendelsesprocesser kommer til at køre, og det forventer vi at få i løbet af andet halvår," siger Henrik Poulsen, der er administrerende direktør hos Ørsted, til Ritzau Finans.

Forventer at få en god sigtbarhed i efteråret

At projekterne i USA kan gå fremad i et langsommere tempo end ventet skyldes, at myndighedsgodkendelserne trækker ud.

Godkendelsesprocessen er - som så meget andet - blevet ramt af coronapandemien. Det er dog ikke den eneste kilde til usikkerhed i USA.

Sidste år besluttede Bureau of Ocean Management (Boem), der er den føderale myndighed for havvind i USA, at sætte gang i en mere omfattende analyse af de samlede miljømæssige påvirkninger af den fremtidige havvindudbygning end først planlagt.

Indtil den er færdiggjort, er godkendelserne sat på pause.

I juni præsenterede Boem et udkast til den samlede redegørelse, men Ørsteds har endnu ikke fået nyt om tidsplanen for de amerikanske projekter.

"Det er vores indtryk, at Boem gør gode fremskridt, og derfor forventer vi, at vi i løbet af efteråret kan få en god sigtbarhed for de tidslinjer, der kommer til at gælde for vores godkendelsesprocesser," siger Henrik Poulsen.

To mindre projekter står lige nu til at blive forsinkede

I foråret så Ørsted sig nødsaget til at fortælle, at opførelsen af det amerikanske havvindprojekt Skipjack blev udskudt et år.

South Fork-projektet i staten New York vil "højst sandsynligt" også stå færdigt senere end planlagt, lød det i regnskabet for første kvartal.

De to projekter er af den mindre slags for Ørsted, der også skal opføre tre markant større havvindmølleparker ud for den amerikanske østkyst frem mod 2024.

"De to små projekter, som ligger tidligst i porteføljen, forventer vi ikke at kunne færdiggøre efter den oprindelige tidsplan," siger Henrik Poulsen.

"På de tre store projekter kender vi endnu ikke tidslinjen, så jeg kan ikke begynde at kaste mig ud i en masse gætterier om, hvad det betyder. Men vi tror, at det vil være mere begrænsede effekter," fortsætter han.

Til sammen står de tre store projekter, som direktøren nævner, til at få en samlet kapacitet på næsten 2700 megawatt.

Nye udbudsrunder giver muligheder for Ørsted

Ventetiden og coronakrisen har ikke umiddelbart fået de amerikanske østkyststater til at skrue ned for havvindambitionerne.

I juli lancerede både New York og New Jersey to massive udbudsrunder for havvind med en samlet kapacitet på op mod 4900 megawatt.

De to udbudsrunder ligger i fjerde kvartal af 2020, og andet halvår byder også på en udbudsrunde i staten Maryland på mere end 400 megawatt.

Henrik Poulsen vil dog ikke løfte sløret for, om Ørsted kommer til at indgive bud i de tre udbudsrunder.

"Det bliver et ret travlt halvår, hvad angår auktioner i USA, og det er selvfølgelig auktioner, som vi kigger nærmere på. Jeg kan ikke sige noget om, hvorvidt vi byder ind endnu. Det er for tidligt for mig," siger topchefen, der dog glæder sig over, at staternes planer om havvindvækst fortsætter.

Han fortæller også, at Ørsted fortsat ser positivt på det amerikanske marked for havvind på trods af den nuværende usikkerhed.

"Vi er stadig fuldt "committede" til USA. Det er klart, at vi har en forventning om, at de udestående spørgsmål, der er, bliver løst i løbet af de kommende måneder. Baseret på den forventning har vi stadig et stærk commitment i USA," siger direktøren.

Næste år byder også på nye udbudsrunder i i USA i staterne Maryland, Massachusetts og Connecticut.

 

Analytiker: Coronakrisen har påvirket Ørsted relativt lidt

Ørsteds jagt efter ny topchef skrider fremad 

Ørsted efter tabt udbud: "Holland er fortsat et vigtigt marked"

Kommunalpolitiker efterlyser flere kvinder i forsyningsbestyrelser

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også