Analytiker: Coronakrisen har påvirket Ørsted relativt lidt

 "Ingen er immune over for covid-19. Ikke engang Ørsted, selv om selskabet har været ret forskånet," siger Per Fogh, aktieanalytiker hos Sydbank, efter at det danske energiselskab udsendte sit regnskab for andet kvartal tidligere onsdag.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU FINANS

Ørsted leverede onsdag morgen et regnskab uden de helt store overraskelser, og energikoncernen slog igen fast, at den kun er blevet ramt af coronakrisen i et begrænset omfang.

Selv om omsætningen endte lavere end forventet i årets andet kvartal, så var driftsindtjeningen stort set på linje med analytikernes forventninger i kvartalet. Og det er netop det, der er vigtigt, fortæller Per Fogh, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

"På indtjeningssiden lander regnskabet ret meget som forventet. Omsætningen er lavere, og det skyldes lavere gaspriser, som er en mere volatil del af omsætningen. Det er egentligt ikke helt så væsentligt, og vi har et større fokus på indtjeningen i især offshore wind," siger han.

Omsætningen faldt til 11.625 mio. kr. i andet kvartal fra 16.443 mio. kr. i samme periode af 2019. Tilbagegangen var større end forudset blandt analytikerne, der havde regnet med en omsætning på 13.765 mio. kr. i kvartalet.

Ørsteds samlede driftsoverskud (EBITDA) faldt samtidig til 2956 mio. kr. fra 3625 mio. kr. i samme periode af 2019.

Omvendt var det lidt højere end forventningerne blandt analytikerne om et driftsoverskud på 2884 mio. kr. i kvartalet, viser estimater indsamlet af Ørsted forud for regnskabet.

Indtjeningen i havvindforretningen, som er Ørsteds klart største forretningsområde, landede dog en smule under forventningerne i kvartalet.

"Men indtjeningen i onshore-divisionen og Markets & Bioenergy-forretningen opvejer det. Det betyder også, at indtjeningen lander meget som forventet," siger Per Fogh.

Corona har ramt Ørsted "relativt lidt"

Ørsted har ikke formået at styre helt udenom coronakrisen i årets andet kvartal, hvor de samlede negative effekter af pandemien løb op i 150 mio. kr.

Selv om der er tale om et trecifret millionbeløb, så er der kun tale om en begrænset effekt, vurderer Ørsted selv. Den vurdering bakkes op af Sydbanks analytiker.

"Indtil videre har vi fået at vide, at Ørsted var mere eller mindre forskånet for coronaeffekter. Jeg vil også sige, at 150 mio. kr. er relativt lidt, i forhold til hvordan mange andre virksomheder bliver ramt," siger Per Fogh.

"At de alligevel oplever negative effekter, vidner om, at ingen er immune over for covid-19. Ikke engang Ørsted, selv om selskabet har været ret forskånet," fortsætter han.

Kan føre til flere grønne investeringer

Coronakrisen kan dog på et senere tidspunkt vise sig at føre nye muligheder med sig for Ørsted og konkurrenterne, hvis økonomierne verden over sparkes i gang igen gennem blandt andet nye investeringer i vedvarende energi.

"På den lange bane kan det her nærmest blive til noget positivt for Ørsted, i og med at der kommer flere investeringer i den grønne omstilling. Flere amerikanske stater og EU-Kommissionen har lagt op til, at den type investeringer kan være en vej til økonomisk vækst efter covid-19."

"Det er også noget, som Ørsted potentielt kan drage fordel af på grund af den positive position, som selskabet har inden for vedvarende energi og havvind," siger Per Fogh.

Ørsted afholder telekonference onsdag klokken 14.00, og her vil Sydbanks aktieanalytiker særligt lytte efter udmeldinger fra ledelsen om kommende myndighedsgodkendelser for koncernens havvindprojekter i USA.

Derudover vil kommentarer om de kommende udbudsrunder for havvind og til det seneste udbud i Holland, som ikke faldt ud til Ørsteds fordel, også blive fulgt tæt.

Ørsted-aktien falder onsdag middag 0,7 pct. til 889,20 kr. Det er helt på linje med udviklingen i det danske C25-indeks.

 

Ørsted-topchef ser grønt vækstmomentum fortsætte ufortrødent

Henrik Poulsen har planer om bestyrelsesarbejde og investeringer

Ørsteds jagt efter ny topchef skrider fremad

Ørsted taber over 800 millioner i andet kvartal 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også