Olieselskaber udstilles som verdenshavenes største skurke

Ifølge et nyt studie kan en stor del af forureningen i havene kobles direkte sammen med de største olie- og gasselskaber. Saudi Aramco bidrager mest, men også den største nordsøspiller i Danmark, Total, fremstilles som skadelig for havenes tilstand.
Foto: Essam Al-Sudani/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Essam Al-Sudani/Reuters/Ritzau Scanpix

Fossilindustrien bærer et stort ansvar for, at livet i verdenshavene forværres med hidtil uset hast.

I de 50 år, der ledte frem til 2015, har de 88 største selskaber beskæftiget med fossil energi således bidraget med 51 pct. af den samlede forsuring af verdenshavene.

Går man helt tilbage til 1880 og kigger frem, så er bidraget endnu mere udtalt. I så fald drejer det sig om 56 pct.

Det viser et nyt studie publiceret i det videnskabelige tidsskrift Environmental Research Letters.

Resultaterne er interessante, idet det ofte er svært at påvise, præcis hvilken klimapåvirkning olie-, gas- og kulproducenterne har. Ikke mindst fordi det i nogen grad er op til selskaberne selv, hvor meget de vil oplyse om deres CO2-udledende aktiviteter.

Den nye forskning, som blev udgivet i sidste uge, cementerer, at produktion af fossil energi er en væsentlig bidragsyder til havenes forsuring.

Produktionen af olie, gas og kul medfører en udledning, som ender i atmosfæren, siden i havene. Og når det sker, så er det ødelæggende.

Forsuring af havene handler om, at PH-værdien sænkes, så organismer bliver påvirket, hvilket skader fiskeliv, koralreve og økosystemer i det hele taget.

Skaden er allerede sket, men forskerne regner bare med, at de negative tendenser fortsætter:

"Verdenshavene forsures nu i et omfang, som ikke er set i de seneste 66 millioner år," konstateres det f.eks. i studiet.

Aramco bidrager mest

Forskerne placerer et direkte ansvar hos de største aktører inden for den fossile energiproduktion, hvoriblandt især nogle af de største selskaber inden for olie- og gasindustrien springer i øjnene.

Og det er selskaber fra vidt forskellige dele af verden, der ligger i top.

Den største påvirkning tilskrives det statsejede saudiske selskab, Saudi Aramco, som alene har bidraget med cirka tre pct. af forsuringen af verdenshavene fra 1965-2015.

Herefter følger amerikanske Chevron og russiske Gazprom, som begge har bidraget med cirka to pct. af forsuringen af havene.

Til sammenligning har den største olie- og gasaktør på dansk sokkel, franske Total, stået for omkring en pct. af forsuringen på globalt plan. Det placerer dog Total iblandt den gruppe af selskaber fra de største 20, som har bidraget mindst.

Puljer man de 20 største investorejede og hovedsageligt statsejede selskaber fra fossilindustrien, fremgår det, at denne gruppe alene har bidraget med 22,8 pct. af forsuringen over årene 1965-2015.

Det er desuden værd at bemærke, at 48 ud af de 88 største fossile energiproducenter på verdensplan er hovedsageligt statsejede selskaber.

Har været velkendt

I studiet sætter forskerne desuden lup på, at olie-, gas- og kulproducenterne længe har været klar over, at deres handlinger måtte være skadelige for miljøet.

"Nyere studier har dokumenteret, at fossilindustrien i bredt omfang har været klar over de klimarisici, som deres produkter har medført, siden i hvert fald midten af 1960’erne, og at nogle af disse selskaber har forsøgt offentligt at miskreditere klimavidenskaben og de velkendte klimarisici, mens de har taget skridt imod at beskytte selskabets aktiver fra disse risici," skriver  forskerne.

I Danmark påpeger den nationale olie- og gasindustri ofte, at produktionen i Nordsøen ifølge et studie fra Stanford University fra 2018 er den mindst udledende på verdensplan.

I den forbindelse skal det dog med, at resultatet er behæftet med en vis usikkerhedsmargen. Desuden udgør selve produktionen kun en brøkdel af udledningen, som især stammer fra selve forbruget af olie og gas.

 

Nedenfor kan du se, hvordan forskerne i studiet har rangeret selskabernes bidrag til forsuringen af verdenshavene (sorteret efter de største bidragsydere først).

Foto: Environmental Research Letters
Foto: Environmental Research Letters

 

Gratis omgang at elektrificere alle danske olieplatforme fra en havmøllepark

Aktivister kræver dansk oliestop indføjet i klimaloven

Noreco-formand: Dansk sokkel kan blive den første fuldt elektrificerede

Tre oliemastodonter vil redde klimaet med hul i Nordsøen

Danmarks næststørste olieaktør ser fornuft i licens-stop 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også