Fjernvarmeselselskaber vil omstille boliger med varmepumper

Landets fjernvarmeselskaber lancerede torsdag et nyt koncept, hvor selskaberne vil tilbyde varmepumper til de 300.000 boliger, der i dag opvarmes med gas eller olie, og som ligger uden for fjernvarmeområderne.
Foto: Jesper Voldgaard/Dansk Fjernvarme
Foto: Jesper Voldgaard/Dansk Fjernvarme

Landets fjernvarmeselskaber går nu nu ind i kampen om at omstille flere hundredetusinde boliger, der ligger uden for fjernvarmeområderne, og som i dag opvarmes med gas eller olie.

Det skal ske ved at tilbyde varmepumper til de pågældende boliger. Det nye koncept blev lanceret af formanden for Dansk Fjernvarme, Jesper Frost Rasmussen, til daglig borgmester (V)  i Esbjerg, på brancheorganisationens årsmøde torsdag i Aalborg.

Ud af de 500.000 boliger, der i dag opvarmes med olie og gas, kan op til 200.000 boliger omstilles til fjernvarme, mens den resterende mængde kan konverteres til f.eks. varmepumper. Skal det nås, kræver det omstilling af 30.000-40.000 boliger om året. Det vil reducere Danmarks CO2-udledning med 2,6 millioner ton, fastslår Jesper Frost Rasmussen:

"Det ansvar vil vi godt tage på os. Vi har musklerne og kompetencerne. Og vi har viljen til at sikre den grønne omstilling i vores boliger. Vi har et gevaldigt efterslæb med at få sikret, at den grønne omstilling ikke bare er en opgave for de få, men at det er et ansvar, der påhviler os alle sammen" siger Jesper Frost Rasmussen.

De danske fjernvarmeselskaber vil med det nye set-up gå sammen i et regionalt andelsselskab, hvorfra de kan servicere de boligejere, der i dag har en naturgas- eller oliekedel.

Konceptet går ifølge Dansk Fjernvarme grundlæggende ud på, at det skal være muligt for den enkelte boligejer at henvende sig ét sted for at få bortskaffet sit fossile anlæg, foretage et energitilsyn, fundet et bæredygtigt alternativ og få det finansieret og installeret.

For den enkelte boligejer kan det være, at løsningen skal være, at de får adgang til fællesskabet i den bæredygtige fjernvarme. Eller at de skal tilbydes en individuel varmepumpe, et geotermi-anlæg eller noget helt andet.

Ny erhvervsalliance: Klimamål i byggeriet kan spare 162 mia. kr. 

"Der er ingen tvivl om at en række af boligejerne, der i dag har fossil opvarmning, skal over på den bæredygtige grønne fjernvarme. De, der ikke har mulighed for at få adgang til fjernvarmen, men har de samme forventninger til komfort og bæredygtighed, vil blive tilbudt et alternativ, formentlig en individuel varmepumpe," siger Jesper Rasmussen.

Fjernvarmesektoren har et mål om i 2030 at blive 100 procent CO2-neutral i energiproduktionen.

Fjernvarmen advarer om McKinsey-tilstande i nyt lovforslag

"Vi vil have en klimalov på plads. Inden jul, ikke?" 

Ny grøn erhvervsalliance klar med otte krav før valg  

Fjernvarmeselskaber kræver politisk handling om krydssubsidiering  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Jade Gao

Kina strammer grebet om eksport af sjældne jordarter

For abonnenter

Læs også