Ny erhvervsalliance: Klimamål i byggeriet kan spare 162 mia. kr.

Danmark kan nå sine klimamål langt billigere ved at sænke energiforbruget i bygninger end ved udelukkende at satse på vedvarende energi, viser analyse, som ny grøn alliance med tunge danske virksomheder og organisationer har fremlagt.
Foto: Ritzau Scanpix/Casper Dalhoff.
Foto: Ritzau Scanpix/Casper Dalhoff.

En ny grøn erhvervsalliance med en kreds af landets største virksomheder og en række organisationer foreslår, at den kommende regering efter folketingsvalget sætter et nationalt og bindende mål for energieffektivitet i byggeriet på 30 pct. i 2030.

Forslaget fremsættes på baggrund af en ny analyse offentliggjort tirsdag, der viser, at det danske samfund kan spare op mod 162 mia. kr. frem mod 2050, hvis energiforbruget reduceres med op til 33 pct. i 2030 og 45 pct. i 2050. Ved at sænke energiforbruget kan Danmark nå målet om et klimaneutralt samfund markant billigere end ved kun at satse på vedvarende energi.

"Vi skal fortsætte udbygningen af den vedvarende energi, men analysen viser med al tydelighed, at hvis vi vil opnå den billigste omstilling til et fossilfrit Danmark i 2050, så er det helt nødvendigt, at vi reducerer vores energiforbrug. Derfor foreslår vi, at den kommende regering øger klimaambitionerne og sætter et nationalt og bindende mål for energieffektivitet på 30 pct. i 2030," siger Bendt Bendtsen, bestyrelsesformand for interesseorganisationen Synergi, der bl.a. tæller virksomhederne Danfoss, Grundfos, Rockwool og Velux.

Ifølge alliancen er der med otte forslag til en mere ambitiøs dansk energipolitik tale om et klimaopråb til til den kommende regering om at satse langt mere på energieffektivitetring og ikke udelukkende på vedvarende energikilder som vindmøller. Udover et bindende mål for energieffektivisering foreslåes det også, at den offentlige sektor i øjere grad skal drive udviklingen.

Bygningsmassen står for omkring 35 pct. af Danmarks samlede energiforbrug, og op mod 75 pct. af vores eksisterende bygningsmasse vil stadig stå der i 2050, så der er et stærkt behov for, at vores bygninger og boliger bliver bedre isolerede, får opdaterede teknologier og installationer, men også bliver driftet mere effektivt," siger direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang:

"For at den energimæssige opgradering af vores bygninger kan blive så omkostningseffektiv som muligt, er vi nødt til at fokusere på det, hver gang der opstår en mulighed for det," tilføjer han.

Det er EA Energianalyse, der har foretaget beregningerne for medlemmerne af den nye alliance, der også henviser til, at verdens appetit på grønne løsninger er "eksponentielt" stigende, og at Danmark har potentialet til et enormt grønt eksporteventyr. Ifølge Det Internationale Energiagentur vil den globale efterspørgsel på energieffektive løsninger stige med 5.000 muia. kr. frem mod 2040 på grund af Paris-aftalen.

"Problemet er, at Danmark sakker bagud, når det handler om at være i front på den grønne omstilling. Det ved jeg fra mine mange år i Bruxelles. Og det er da ærgerligt, når det netop er i de kommende år, at efterspørgslen efter de energieffektive teknologier vil vokse. Det skal være Danmark, man kigger mod, når man skal finde løsningerne og de gode eksempler. Et stærkt hjemmemarked som udstillingsvindue for resten af verden er helt afgørende, så det er blandt de danske virksomheder, man finder løsningerne,” sagde Bendt Bendtsen, tidligere EU-parlamentariker formand for Det Konservative Folkeparti, under præsentationen tirsdag.

Ny grøn erhvervsalliance klar med otte krav før valg  

EU halter efter mål om energieffektivitet

Grøn eksport under pres: Cowi-boss advarer imod magelig klimahovedpude 

 

 

Organisationer: Regeringens slingrekurs er skyld i det beskedne salg af elbiler 

 

 

    

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også