EnergiWatch

Elhandels-selskaber kollapser på stribe

Flere elhandelsselskaber i Storbritannien forventes at dreje nøglen om i det nye år, efter at en række udbydere blev opløst i 2018. Store energiselskaber vil have strammet kravene til licenser i sektoren, der er steget voldsomt.  

Foto: /ritzau/Sisse Dupont/

For få dage siden måtte det britiske elhandelsselskab One Select med 36.000 gas- og elkunder som det seneste dreje nøglen om, og flere konkurser er formentlig på vej. Det skriver Financial Times.

Otte udbydere blev opløst sidste år, og så er der ikke medregnet fire selskaber, der forsvandt ud af markedet gennem forskellige selskabshandler. Yderligere 10 forventes at forsvinde i indeværende år i det britiske marked, hvor antallet af udbydere er steget eksplosivt fra 14 selskaber tilbage i 2011, da sektoren var stærkt monopoliseret, til i alt 73 firmaer registreret i juni sidste år, skriver avisen.

Konkurs hos britisk elleverandør rammer 300.000 kunder 

Forretningsmodellen for de mange såkaldte udfordrere til de store energiselskaber har tilsyneladende vist sig uholdbar og tvunget andre til at samle det tabte op.

"Vi er nået til et punkt, hvor industrien, myndighederne og politikerne bør sætte sig ned og gøre sig nogle overvejelser om det her. Jeg synes, der bør ryddes op i det nuværende roderi," siger Keith Anderson, topchef i ScottishPower og blandt sektorens "Big Six", til Financial Times.

Kilde: Financial Times

Ifølge Iain Conn, CEO i Centrica, der ejer British Gas og bl.a. også Neas Energy i Danmark, er det i dag nemmere at få licens som leverandør af energi i Storbritannien, end det er at åbne en bankkonto:

"Nogle selskaber bliver leverandører uden at have tilstrækkelige økonomiske muskler til at håndtere risikoen," siger han til avisen, der skriver, at det britiske energitilsyn, Ofgem, i øjeblikket kigger på, hvordan licenser til udbydere tildeles, og at tilsynet gør sig overvejelser om at skærpe kravene til nye selskaber.

Forbrugerombudsmanden rejser sager mod ni elhandels-selskaber 

På trods af, at næsten fem millioner britiske elkunder har valgt at skifte leverandør i perioden januar til oktober i 2018, så har de mindre, britiske elselskaber mere end svært ved at få en forretning ud af de mange kunder.

I november gik selskabet Spark Energy konkurs og måtte lukke ned for sine aktiviteter, sende 400 ansatte hjem, mens selskabets godt 290.000 kunder fik besked om, at de ikke fremover ville kunne levere den el, de havde solgt til kunderne.

Det britiske energitilsyn har dog understreget, at de nye udbydere de seneste år har skabt et element af konkurrence, sænket energipriserne og forbedret kundeservicen i forhold til for seks år siden, da markedet var næsten 100 pct. kontrolleret af seks store energiselskaber.

Også flere britiske energieksperter mener ifølge Financial Times, at den store fokus på de udbydere, der drejer nøglen om, skygger for de positive ting, som den øgede konkurrence har skabt for forbrugere.

Kunderne skifter på livet løs i Storbritannien 

Norsk elhandelskæmpe jagter erhvervskunder i flere lande

Danske elforbrugere dumper i pristjek 

 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs